Katarína Oravská Kultúra

Maroš Krajčovič: Divadlo bez diváka stráca svoj význam

Festival Divadelná Chalupka má hlavne inšpirovať ľudí a udržiavať kultúrne tradície v našom regióne. Divákom sa počas festivalu predstavia viaceré divadelné súbory. Chýbať nebudú ani známi herci z televíznych obrazoviek.

Ilustračný obrázok k článku Maroš Krajčovič: Divadlo bez diváka stráca svoj význam
Zdroj: TASR

Inšpiratívny festival sa začne v stredu 18. septembra a potrvá až do soboty. Otvorí aj ukončí ho brezniansky Divadelný súbor Jána Chalupku. Hlavným organizátorom festivalu je Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici. Spoluorganizátormi sú mestá Brezno a Hriňová, Mestské kultúrne strediská Brezno a Hriňová, Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno a Hriňovské divadlo. My sme sa o festivale porozprávali s jeho dramaturgom Marošom Krajčovičom.

Aký je zámer festivalu Divadelná Chalupka?
Zámerom inšpiratívneho festivalu Divadelná Chalupka je okrem rozvíjania a udržiavania kultúrnej tradície v regióne Horehronia aj predstavovanie zaujímavých a inšpiratívnych divadelných predstavení. Cieľom je poskytnúť príležitosť k účinkovaniu a prezentácii neprofesionálnych divadelných súborov, ktoré majú navyše možnosť stretnúť sa s ostatnými divadelníkmi aj mimo scény pri množstve spoločenských i neformálnych stretnutí. Ďalším zámerom je porovnať úroveň neprofesionálneho divadla s inscenáciami profesionálnych divadiel. No a ďalším našim zámerom, ktorý sa nám darí napĺňať je to, že sme jediný festival na Slovensku, ktorý sa neuzatvára len v Brezne, ale vyvážame predstavenia aj do okolitých obcí a už druhý rok sme expandovali aj na Podpoľanie, kde sme našli výborných spolupracovníkov v Hriňovskom divadle, Mestskom kultúrnom stredisku a s podporou primátora.

Prečo vznikol tento festival?
Potreba vzniku tohto festivalu je vlastne zakódovaná už v jeho podtitule – inšpiratívny festival. Chceme inšpirovať najmä tvorivých ľudí, ktorých je aj na Horehroní veľa k vlastným umeleckým aktivitám. Napríklad, práve prvé ročníky nášho festivalu napomohli k obnoveniu činnosti Štúdia mladých Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne. A pritom nám nejde len o mladého diváka. Našou snahou bolo vždy zostaviť program, ktorý osloví takmer každú vekovú kategóriu. Slovenské neprofesionálne divadlo, či už dospelé činoherné súbory, mládežnícke divadlá, aj detské divadelné súbory patria k špičke na medzinárodných divadelných podujatiach. Napríklad, breznianskemu divákovi už známe popradské Divadlo Commedia v tomto roku s inscenáciou Neprebudený (hru na motívy rovnomennej novely M. Kukučína sme uviedli na festivale vlani) očarilo v lete účastníkov celosvetového festivalu amatérskeho divadla v Monacu. Festival teda vznikol aj preto, že sme chceli umožniť aj našim divákom kvalitné divadelné zážitky.

Ako festival vzniká, čo všetko zahŕňa jeho organizácia?
:) Festival vzniká tak, že sa stretne niekoľko ľudí, ktorí nájdu spoločnú reč a chuť vytvoriť ho. Bolo to aj v našom prípade. Pri našom festivale sme boli traja. Moja riaditeľka pani Mária Palúchová zo Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici, predseda Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno Laco Vagaday a ja. Lacko sa bohužiaľ, tohoročného už deviateho ročníka nedožil. No a pri organizácii, na ktorú sa pýtate cítiť, že nám chýba, pretože festival nie je len to čo diváci vidia. Je to zložitý mechanizmus, v ktorom musí všetko do seba zapadať a ladiť. Nechcem zachádzať do podrobností, ale snáď len toľko, že len čo sa skončí jeden ročník, začína sa pripravovať ten ďalší. :)

Na čo sa diváci môžu tešiť, čo by si nemali nechať ujsť?
Tento ročník je trocha odlišný, pretože jeden z hlavných spoluorganizátorov – Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno si pripomína 90. rokov svojej novodobej činnosti. Aj preto bude so svojou hrou mladej slovenskej autorky Kataríny Hitzingerovej Mišíkovej Zabudla som hrať „vonku“. Už v stredu 18. 9. sa predstaví divákom v Polomke a uzavrie celý festival v Hriňovej.

Pre breznianskeho diváka sme na štvrtok 19. 9. večer o 19.00 pripravili vynikajúce spracovanie kultového slovenského muzikálu Maľované na skle v podaní mladých profesionálov z Mestského divadla v Žiline (viacerých z nich poznáte aj z televíznych seriálov – Ivana Kubáčková, Barbora Švidraňová, Ján Dobrík), ktorí túto spevohru okorenili aj svojim mladým elánom a energiou. Ak sa pýtate na to čo by divák nemal nechať bez povšimnutia, tak to je práve táto inscenácia. Ale určite odporúčame navštíviť aj ďalšie festivalové predstavenia.

V piatok sa tiež v Mestskom dome kultúry Brezno predstavia členovia Divadla bez groša z Veľkého Krtíša s výbornou interpretáciou slovenskej klasickej drámy Júliusa Barča-Ivana Matka. Táto inscenácia je výnimočná aj tým, že úspešne reprezentovala náš kraj na celoštátnej prehliadke činoherného divadla v Levoči.

Veľmi zaujímavé budú aj predstavenia mladých divadelníkov, ktorí sa predstavia v Breznianskej synagóge. Váš rodák, Matej Struhár, sa v rámci programu Mladé monodrámy predstaví svojou inscenáciou Purgatórium. Doplní ho mladá herečka z Hriňovej Vierka Farbiakova v hre Viera, však to bude lepšie?. Toto dvojpredstavenie sa uskutoční 19. 9. o 21.30.

Na druhý deň, 20. 9. sa tiež v priestoroch synagógy a v rovnakom čase predstavia mladé herečky z Divadla mladých Na Počkanie z Tlmáč. Ich inscenácia patrí v tejto sezóne tiež k výnimočným. Pripravili si hru Stroskotanci, podľa predlohy svetovo známeho dramatika absurdnej drámy Slawomira Mrožka. Takže ak sa pýtate, čo treba vidieť, tak odporúčam všetko, lebo divadlo bez diváka stráca svoj význam.

Foto: ilustračné
Fotogaléria: Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica

Divadelná Chalupka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM