Katarína Oravská Samospráva

Brezno dostalo ocenenie Oskar bez bariér: Za starostlivosť o zdravotne postihnutých a sociálne slabších

Horehronská metropola získala významné ocenenie – Oskar bez bariér. Včera sa pri tejto príležitosti uskutočnilo na Mestskom úrade Brezno slávnostné stretnutie. Cenu udeľuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Ilustračný obrázok k článku Brezno dostalo ocenenie Oskar bez bariér: Za starostlivosť o zdravotne postihnutých a sociálne slabších
Foto: Katarína Oravská

V 9. ročníku súťaže získalo ocenenie Oskar bez bariér za rok 2012 práve naše mesto. Brezno sa tak zaradilo medzi úspešných finalistov po Piešťanoch, Hlohovci, Pruskom, Dolnom Kubíne, Partizánskom, Nitrou, Popradom a Santovkou. Ocenenie z rúk ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Jána Richtera a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska, Jozefa Dvonča prevzal primátor mesta, Jaroslav Demian. Udeľovanie sa konalo 28. mája v divadle Andreja Bagara v Nitre. Finalistami súťaže Oskar bez bariér 2012 sa stali mestá Nitra, Teplička nad Váhom, Dolný Kubín, Čičava, Brezno a mestská časť Bratislava – Petržalka. „Prihlásilo sa 130 miest a obcí. Porota vybrala 5, ktoré postúpili do finále. My sme sa prihlásili prvýkrát a zvíťazili sme, takže úspech máme stopercentný,“ povedal s úsmevom primátor Brezna.

Každý si zaslúži žiť, nie len prežívať

Cenu udeľuje ZMOS za rozvoj životných podmienok občanov so zdravotným postihnutím a za pomoc sociálne znevýhodneným skupinám obyvateľov. Cieľom projektu je, aby mestá a obce zvyšovali svoju angažovanosť v tejto oblasti. Medzi hodnotiace kritériá patrí budovanie bezbariérových prístupov ako aj odstraňovanie spoločenských bariér k rôznym skupinám občanov a ich integrácie do života spoločnosti. „Mnohí zdravotne postihnutí a sociálne znevýhodnení odmietajú svoje životy prežiť pasívne. Chcú prispieť k obohateniu sveta, v ktorom spolu žijeme. Snahou nášho mesta je poskytovať pomoc práve týmto jedincom. Nedovoliť, aby boli vyčlenení na okraji spoločnosti, aby svoje životy len prežívali,“ uviedol Demian.

Oskar bez bariér je prirodzeným vyústením snaženia mesta

Projekt, ktorý predstavitelia mesta predložili je zameraný na aktivity takmer v celej škále súťažných oblastí. „V roku 2007 sa Brezno pustilo do rúcania bariér a začalo intenzívne spolupracovať a predovšetkým pomenovávať problémy komunít. Výsledkom bol komunitný plán rozvoja sociálnych služieb, ktorého ciele postupne napĺňame. Oskar bez bariér 2012 je prirodzeným vyústením snahy nás všetkých. Je pre nás tiež poďakovaním a posilnením,“ povedal Demian. Od roku 2012 máme bezbariérové námestie aj mestský úrad. Predstavitelia mesta každoročne odovzdávajú na kultúrnom podujatí „Podajme si ruky“ vlastné ocenenie „Subjekt ústretový k zdravotne postihnutým“. Do prípravy a samotnej realizácie tohto projektu sa zapájajú zástupcovia združení a spolkov zdravotne postihnutých, ale aj dobrovoľníci z iných organizácií pôsobiacich na území mesta. Cieľom projektu je nadviazať väzby a spoluprácu takýchto cieľových skupín. Na obohatenie komunitného života v Brezne slúži aj vydávanie periodík Seniorský prameň, Tereňáčik, Lúč nádeje, Rodina, či Bulletin pre ťažko zdravotne postihnutých.

Sladká bodka na záver

Cena Oskar bez bariér je podľa primátora ocenením všetkých, ktorí sa na komunitnom projekte podieľali. „Spolu vytvárame mesto Brezno, ktoré rúca bariéry. Rúca bariéry nielen fyzické, ale aj tie, ktoré nosíme v sebe, vo svojich hlavách, lebo veľakrát to začína práve tam,“ uzavrel Demian. Počas včerajšieho slávnostného stretnutia vystúpili aj deti zo Základne školy s materskou školou Karola Rapoša a aj primátor dostal ocenenie – vankúšik v tvare srdca od organizácií, ktoré na projekte spolupracovali. Stretnutie malo aj sladkú bodku v podobe torty. „Len jeden celok môže vytvoriť niečo krásne. Taký symbol celku sme si dovolili spoločne pripraviť. Niečo pekné a zároveň sladké, aby ste neodišli naplnení len slovom,“ s úsmevom povedala prednostka mestského úradu, Ivana Kružliaková.

Oskar bez bariér 2012
38
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM