Katarína Oravská Samospráva

Mesto svoju časť bývalých kasární nevyžíva: Poslanci rokovali o jej predaji

Čo s bývalým breznianskymi kasárňami? Na túto otázku sa snažili nájsť odpoveď mestskí poslanci na pondelkovom zastupiteľstve. Isté je to, že časť objektu, ktorú vlastnil štát je predaná. Čo však bude so zvyškom, ktorý vlastní mesto je nateraz otázne.

Ilustračný obrázok k článku Mesto svoju časť bývalých kasární nevyžíva: Poslanci rokovali o jej predaji
Zdroj: TASR

Na poslednom mestskom zastupiteľstve v tomto roku sa prejednával aj návrh na predaj stavieb a pozemkov v objekte bývalých Kasární J. Švermu v Brezne prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže. Ide o parcely, ktoré vlastní mesto na základe darovacej zmluvy o prevode vlastníctva nehnuteľného majetku vo vlastníctve SR.

Väčšiu časť bývalých kasární pritom ostala štátu a ten ju predal. K fyzickému odovzdaniu ešte nedošlo, ale to je iba otázka času. Čo presne má nový majiteľ s bývalými kasárňami v pláne, zatiaľ nie je známe.

Na bývanie aj parkovanie

Na mestskom pozemku v objekte bývalých Kasární J. Švermu sa nachádzajú dve haly a niekoľko ESO prístreškov, ktoré pôvodne slúžili k odstaveniu vojenskej techniky. Dôvodom predloženia návrhu na predaj tohto majetku bola skutočnosť, že mesto ho nevyužíva. Podľa územného plánu mesta sa objekt nachádza v zmiešanom mestskom území, čo znamená, že slúži pre bývanie a umiestňovanie zariadení občianskej vybavenosti, služieb a zariadení remeselnej a drobnej výroby. V týchto územiach je možné umiestňovať tiež parkoviská, parkovacie garáže i hromadné garáže.

Všeobecná hodnota celého objektu bývalých Kasární J. Švermu bola stanovená zaokrúhlene na 660 000,00 eur. Pri stanovení minimálnej ceny sa vychádzala zo znaleckého posudku z februára tohto roka.

S predajom chcú minimálne počkať

Viacerí mestskí poslanci sú za to, aby si mesto daný majetok ponechalo. Podľa poslanca Jána Králika tento majetok mesto za stanovenú cenu nikdy nemôže predať. Ako ďalej pokračoval Brezno je jedno z mála miest, ktoré má v centre mesta technické služby, čiže priemyselný areál a do budúcna mesto, okrem bývalých kasární nemá iný objekt, kde by sa technické služby mohli presunúť. Podľa neho by malo mesto v prvom rade počkať na zámer nového majiteľa kasární a svoju časť skúsiť napríklad rozdeliť a prenajať. Ako však podotkol primátor Jaroslav Demian, daný majetok už ponúkaný na prenájom bol, avšak neúspešne.

Mestskí poslanec Vladimír Strmeň chce, aby bol majetok využitý v prospech občanov. „Momentálne som proti tomu, aby sme objekt predávali, mali by sme počkať. Jednou z možností je využiť tento priestor pri riešení situácie s parkovaním.“

Čo s ním ďalej?

Podľa slov breznianskeho primátora je potrebné rozmýšľať nad tým, ako tento majetok ďalej využívať. Je totiž pravdepodobné, že mesto bude musieť v najbližšej dobe doňho investovať. Bývalé kasárne vrátane majetku mesta aktuálne stráži ministerstvo obrany, ktoré si za to nič nefakturuje. Otázkou je však dokedy. „Príde nová firma a povie, že budú strážiť za odplatu. Ak nechceme ohroziť stav objektu, tak ho budeme musieť dať strážiť, preto je potrebné sa zamyslieť, čo s ním,“ uviedol Demian.

Mestskí poslanci návrh na predaj stavieb a pozemkov v objekte bývalých Kasární J. Švermu v Brezne na pondelkovom mestskom zastupiteľstve neschválili, ale táto téma určite nezapadne prachom, keďže na základnú otázku čo s týmto majetkom mesta, zatiaľ poslanci odpoveď nenašli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM