Samospráva

Mesto začína s výstavbou Domova pre seniorov na Ulici Boženy Němcovej

Mesto začína s výstavbou Domova pre seniorov a denného stacionára na Ulici Boženy Němcovej v Brezne. Koncom októbra odovzdalo stavenisko vysúťaženej miestnej firme Hronstav, s. r. o.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začína s výstavbou Domova pre seniorov na Ulici Boženy Němcovej
Zdroj: Pixabay.com

Ako informoval primátor Tomáš Abel, výstavba začne od tejto jesene a potrvá minimálne do konca leta 2019. „Budeme robiť všetko pre to, aby Domov pre seniorov bol postavený do stanoveného času. Radi by sme ho otvorili na jeseň budúceho roka. Samozrejme, všetko závisí od náležitostí a povolení, ktoré sú k tomu potrebné,“ dodal primátor.

Nový Domov pre seniorov, ktorého návrh pripravil architekt Pavol Kupec, tak bude pozostávať z pôvodného trojpodlažného objektu, na ktorom bude realizovaná nadstavba podkrovia a dvojpodlažného objektu prístavby s priľahlou záhradou, pričom projekt počíta s 2-lôžkovými izbami so samostatnými hygienickými zariadeniami.

Na spodnom podlaží budú umiestnení mobilní klienti, izby na hornom podlaží zasa budú určené pre ležiacich.

Súčasťou objektu by mala byť recepcia a malá prijímacia miestnosť vrátane zázemia pre zamestnancov, nebude chýbať jedáleň, ošetrovňa, spoločenská miestnosť, pietna miestnosť ani priestory pre záujmové činnosti klientov ako dielňa, fitness či kaplnka.

Domov poslúži 40 klientom a denný stacionár pre 10

Nové zariadenie pre seniorov bude slúžiť pre 40 stálych klientov, ktorým budú sociálne služby poskytované pobytovou formou, a zároveň vytvorí nové pracovné príležitosti pre približne 20 odborných a pomocných zamestnancov.

Každý, kto bude mať záujem o poskytovanie sociálnej služby v zariadení pre seniorov, musí spĺňať podmienky v súlade so zákonom o sociálnych službách. Žiadatelia teda musia dovŕšiť dôchodkový vek a dosiahnuť IV. stupeň odkázanosti na sociálnu službu.

V rámci zariadenia pre seniorov mesto zriadi aj denný stacionár, slúžiaci asi pre 10 klientov. Tento bude poskytovať sociálne služby fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a dosahuje najmenej III. stupeň odkázanosti na sociálnu službu. V dennom stacionári bude sociálna služba poskytovaná ambulantnou formou, teda na určitý čas počas dňa.

Časť pokryje úver

Výstavba nového zariadenia si vyžiada 946 150,62 eura, pričom mesto časť finančných prostriedkov 883 072,52 eura bude čerpať v podobe úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a 63 078,10 eura investuje z vlastných zdrojov.

„Veľmi sa teším, že sme začali s výstavbou, aj keď trochu neskôr, ako sme predpokladali, no čakali sme na schválenie finančných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Som veľmi rád, že takúto službu bude mesto môcť poskytovať svojim obyvateľom, pretože poradovník žiadateľov v Domove dôchodcov a Domove sociálnych služieb Luna je dlhý a vybavenie žiadostí trvá pomerne dlhú dobu. Bohužiaľ, mnohí ľudia sa umiestnenia v tomto zariadení ani nedočkajú. Verím, že našim obyvateľom v oblasti sociálnych službách opäť vyjdeme v ústrety a že novopostavené zariadenie bude domovom pre mnohých ľudí, ktorí ho potrebujú,“ uzavrel primátor.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM