Katarína Oravská Samospráva

Mesto zverejnilo nový návrh: Toľkoto podľa neho zaplatíte za znečisťovanie ovzdušia

Mesto zverejnilo na pripomienkovanie návrh všeobecne záväzného nariadenia o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia prevádzkou malých zdrojov a určenie zón s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov. Pripomienky k návrhu môžete posielať písomne, elektronicky alebo faxom do 28. mája.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zverejnilo nový návrh: Toľkoto podľa neho zaplatíte za znečisťovanie ovzdušia
Zdroj: Webnoviny.sk

Návrh vymedzuje malé zdroje znečistenia ovzdušia aj oznamovacie povinnosti ich prevádzkovateľov, napríklad výkon, druh paliva, spotrebu paliva či sumár prevádzkových hodín. Návrh tiež určuje poplatkovú povinnosť. Výška poplatkov sa odvíja od druhú paliva a jeho spotreby. Za tuhé palivo tak môžete napríklad zaplatiť od 30 do 400 eur ročne. Pri kvapalnom palive až do výšky 600 eur. Medzi malé zdroje znečisťovania ovzdušia patria aj plochy pre skládky. Poplatok sa pri nich odvíja od veľkosti plochy. Platiť by sa malo podľa návrhu od 100 do 600 eur.

Návrh tiež vymedzuje zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov. Sú to urbanizované okrsky Centrum, IBV Sever, sídlisko Západ a Stred, Kasárne – Nemocnica- Banisko, sídlisko Mazorníkovo, Mliekáreská ul., Predné Halny, Zadné Halny, IBV Vrchdolinka, Bujakovo, Podkoreňová – Ivančíkovo, IBV Chamarovo, Rohozná.

Za porušenie povinností vyplývajúcich z návrhu hrozí pokuta vo výške 663, 87 eur. Kompletný návrh nájdete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM