Katarína Oravská Samospráva

Mestská poslankyňa Daxnerová: Potrieb je množstvo, financie sú obmedzené

Pod volebný obvod č. 3 spadá mestská časť Mazorníkovo. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Mestská poslankyňa Daxnerová: Potrieb je množstvo, financie sú obmedzené
Zdroj: Dnes24.sk

Pod volebný obvod č. 3 spadajú ulice Dolná, Horná, Jelšová, Krátka, Lúčky, Martina Benku, Mládežnícka, Mliekárenská, Mostárenská, Nová, Pestovateľská, Potočná, Šiašovo, Vrbová, Cesta osloboditeľov, Hlboká, Lúčna, Májového povstania českého ľudu, 9. mája, Budovateľská a Poľná. Daný obvod zastupujú mestskí poslanci Michal Medveď, Vladimír Strmeň, Eva Skačanová, Tomáš Abel, Jozef Tokár a Martina Daxnerová. Práve s poslednou menovanou sme sa o obvode porozprávali.

Čo sa vám za ostatný čas vo vašom volebnom obvode podarilo?
Po veľmi dlhom čase prípravy podkladov pre vybudovanie chodníka medzi ulicami Dolná a Potočná sa konečne podarilo majetko-právne vysporiadať pozemky a v súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia, z ktorej vzíde finálna podoba rozpočtu. Vybudovanie chodníka medzi ulicami Dolná a Potočná je prvou etapou pre zabezpečenie spojenia Starého a Nového Mazorníka. Od začiatku výkonu mojej funkcie ako poslankyne mestského zastupiteľstva aktívne riešim uvedenú problematiku a som veľmi rada, že sa veci konečne pohli dopredu. Takisto sa nám podarilo aj s iniciatívou iných poslancov osadiť merače rýchlosti na ulici Osloboditeľov, ktoré prispejú k zvýšeniu bezpečnosti predovšetkým chodcov.

Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?
Teší ma fakt, že Mazorníkovo prestáva byť vnímané ako okrajová časť mesta, ale ako jeho súčasť. Spolu aj s ostatnými poslancami sa snažíme aktívnejšie presadzovať riešenie potrieb nášho obvodu. Neteší ma úbytok obyvateľstva v celom meste a týka sa to vo veľkej miere aj môjho obvodu. Mladí obchádzajú za pracovnými príležitosťami do iných miest a predovšetkým do zahraničia. Dnes už môžeme konštatovať, že títo ľudia v drvivej väčšine ostanú mimo mesta natrvalo. Je smutné sa pozerať, pre mňa ako mladého človeka na ich rodičov, ktorí tu ostávajú sami.

Akí sú občania vášho volebného obvodu?
Občania môjho obvodu ma veľmi veľakrát príjemne prekvapili, keď ma poprosili o pomoc či radu. Môžem povedať, že postupom času sa naučili a „odvážili“ komunikovať aj so mnou ako novou poslankyňou. Takže sa mi zdajú aktívnejší. Obracajú sa na mňa pri riešení problémov, pýtajú si rady ako a kde čo majú vybaviť, kontaktujú ma telefonicky aj mailom, čo ma veľmi teší, pretože len vtedy má práca poslanca význam. Samozrejme, riešenie problémov sa nezaobíde ani bez kritiky, ale za tú som vďačná tiež. Verím, že občania budú aj v budúcnosti aktívnejší a aj vďaka ich podnetom sa mi podarí vykonávať funkciu poslankyne lepšie a k ich spokojnosti.

Na čom sa aktuálne pracuje?
Momentálne sa zaujímam o úpravu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré upravuje podmienky o stanovištiach taxi a o opätovné vymaľovanie autobusovej zastávky na Starom Mazorníku. Samozrejme, nie všetky aktivity sú viazané len na môj obvod, ale na celé mesto. V súčasnosti sa pripravuje výzva na predkladanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukcie škôl. Výzvu očakávame každým dňom. Mesto bude oprávnené žiadať finančné prostriedky na rekonštrukciu Základnej školy Karola Rapoša Pionierska 4. Určite sa budem aktívne zaujímať o uvedenú problematiku, pretože správne nastavenie projektu je pre úspešnú realizáciu a efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov dôležité.

Čo vám vo vašom volebnom obvode chýba, na čo by ste minuli peniaze, ak by ste mohli?
Obvod č. 3 je rozmanitý. Zahŕňa Starý Mazorník s rodinnými domami, sídlisko Nový Mazorník a „Vrchdolinu“, ktorá sa vyznačuje rozmachom individuálnej bytovej výstavby. Každá z týchto časti má svoje potreby. Starý Mazorník nutne potrebuje kamerový systém predovšetkým v časti plavárne a v časti autobusovej zastávky, takisto opravu komunikácie na Lúčkach. Nový Mazorník potrebuje predovšetkým riešenie nedostatku parkovacích miest, opravu chodníkov a ciest. Časť „Vrchdolina“ je oblasťou so stále narastajúcim počtom nových domov. S uvedenou výstavbou samozrejme súvisí aj budovanie infraštruktúry ako vodovod, kanalizácia a následne komunikácie, ktoré v súčasnosti absentujú. Minúť peniaze by určite nebolo problém, nakoľko potrieb je neobmedzené množstvo, len financie sú obmedzené.

Aké plány vo vašom volebnom obvode máte do blízkej či vzdialenej budúcnosti?
V blízkej budúcnosti je pre mňa prioritu predovšetkým vybudovanie parkovacích miest v lokalite Nový Mazorník. V profesijnom živote sa venujem príprave a implementácii projektov zo štrukturálnych fondov Európskej únie, a je mi najviac blízka najmä táto problematika. Určite budem pozorne sledovať vývoj v novom programovom období 2014–2020 a zaujímať sa o financovanie aktivít nevyhnutných pre môj volebný obvod a celé mesto predovšetkým zo štrukturálnych fondov.

Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?
Určite by to bola finančná podpora na rekonštrukciu Základnej školy MPČĽ. Škola potrebuje opraviť strechy, vymeniť okná, vodovodné potrubia a v neposlednom rade aj vybavenie kuchyne.

Aké problémy treba vo vašom obvode riešiť a vyžadujú väčšie investície?
Najväčšou investíciou je vybudovanie kanalizácie a vodovodu v časti Vrchdolinka – IBV Rovne, ul. Hlboká, Poľná a Potočná. Uvedená investičná akcia je tak finančné náročná, že bez externých zdrojov ju nie je možné realizovať. V súčasnosti sa pripravuje žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorá bude podaná do 17. júna na Ministerstvo životného prostredia SR. Verím, že sa mestu podarí získať finančné prostriedky. Veľkou investíciou sú aj nové komunikácie v uvedených častiach.

Foto: Archív Martiny Daxnerovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM