Katarína Oravská Kultúra

Mestské kultúrne stredisko vybralo na vstupnom 15-tisíc eur: Kino však za prvý polrok navštívilo len 745 divákov

Ako vyzeral spoločenský život v Brezne v prvom polroku tohto roka? Koľko predstavení ste si mohli pozrieť? Koľko filmov sa premietlo a aká bola návštevnosť? Odpovede na tieto, ale aj iné otázky nájdete v texte.

Ilustračný obrázok k článku Mestské kultúrne stredisko vybralo na vstupnom 15-tisíc eur: Kino však za prvý polrok navštívilo len 745 divákov
Zdroj: TASR

Hlavným organizátorom, ale aj spoluorganizátorom miestneho spoločenského života je Mestské kultúrne stredisko Brezno. Za prvý polrok tohto roka sa pod jeho taktovkou uskutočnilo 75 podujatí zostavených z programov profesionálnych a amatérskych umelcov, súborov, skupín a filmových predstavení. Vyplýva to zo správy o činnosti Mestského kultúrneho strediska Brezno za I. polrok 2013, ktorá je verejne prístupná na webe mesta.

„Mestské kultúrne stredisko sa vo svojej činnosti okrem dospelého diváka v zvýšenej miere zameriava aj na detského diváka a to formou výchovno-vzdelávacích programov organizovaných pre žiakov základných a stredných škôl Brezna a okolia Brezna,“ píše sa v polročnej správe.

So vstupným aj bez neho

Rozdeľme si to na drobné. Z uvedených 75 kultúrnych podujatí bolo 6 so vstupným. Išlo o 4 divadelné predstavenia (Ryba v trojke, Tri v tom, Polooblačno), z toho jedno určené detskému divákovi (O 7 kozliatkach) a 2 zábavné programy (Na koho to slovo padne, Ocko). Dve naplánované podujatia boli zrušené. Návštevnosť týchto podujatí sa zasekla na čísle 1 960. Na vstupnom sa vybralo 15 048 eur.

Dvadsiatka podujatí bola bez vstupného. Odhadovaná návštevnosť je okolo 7 300 divákov. Išlo o tieto podujatia Novoročný koncert dychového orchestru a speváckeho zboru Juventus Brezno, spevácka súťaž Slávik Horehronia, komplex podujatí v rámci Dní mesta Brezna 2013, Bomburova šabľa, koncert pre deti Spievankovo, podujatia v rámci Breznianskeho kultúrneho leta 2013, divadelné predstavenie Denného centra Prameň Runa a súťaž detí v maľovaní Maľujeme spolu.

Pätnásť podujatí pre školy navštívilo 5 280 divákov. Zväčša išlo o divadelné predstavenia a výchovné koncerty.

Breznianske kultúrne stredisko sa podieľalo na organizácií aj ďalších podujatí. Boli to Svetový deň vody, Deň Rómov, filmový seminár ASFK, Detské Chalupkovo Brezno, Morena – vítanie jari, Stavanie mája, koncert hudobnej skupiny Majak a Letné kino. Tieto podujatia sa uskutočnili na námestí, v mestskom parku a v synagóge. Návštevnosť podujatí bez vstupného sa odhaduje na niekoľko tisíc divákov.

Brezňania vraj o kino nemajú záujem a majú hlboko do peňaženky

Kino Mostár nie je zdigitalizované. Preto nemôže premietať filmy vo formátoch 2D a 3D, ktoré distribučné spoločnosti ponúkajú. Kino teda premieta na DVD, a to prevažne európske filmy. „Pod výrazný pokles návštevnosti a tržieb, ktorý je celoslovenským problémom sa určite nepodpisuje ponuka filmov a technika premietania, ale skôr nezáujem a finančná situácia zo strany diváka,“ konštatuje sa v správe o činnosti breznianskeho kultúrneho strediska. Hracími dňami naďalej zostávajú soboty a nedele. Za prvý polrok 2013 ste si mohli pozrieť 34 filmových predstavení. Divákov prišlo 745 a tržby predstavujú sumu 707 eur.

Kinosála neslúži len na premietanie filmov. 400-miestnu sálu využívajú aj školy a rôzne združenia, organizácie či inštitúcie. Tento rok ju mala prenajatú aj politická strana.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM