Katarína Oravská Správy

Meteorológovia: V okrese Brezno sa čaká výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo!

Momentálne v našom okrese panuje klasické horúce letné počasie. No nemusí to tak dlho byť. Meteorológovia totiž varujú pred zmenou počasia!

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia: V okrese Brezno sa čaká výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo!
Zdroj: Webnoviny.sk

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo¬gic­kého ústavu (SHMÚ) vydali na stredu výstrahu 1. stupňa pre búrkami pre Brezno a okolie. V okrese Brezno sa podľa nich miestami očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 20 – 25 m/s,“ informujú odborníci zo SHMÚ.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Ako dodávajú meteorológovia na záver, búrky predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takže, buďte opatrní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM