Katarína Oravská Správy

Meteorológovia varujú pred dusným počasím: Neochráni nás už ani naša nadmorská výška

Určite poznáte nepríjemné dusné počasie. V lete potrápi najmä ľudí, ktorí majú problémy či už s vysokým, alebo s nízkym tlakom. Počet sparných dní pritom pribúda.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú pred dusným počasím: Neochráni nás už ani naša nadmorská výška
Zdroj: TASR

Hranicou pre pocit dusna je pri relatívnej vlhkosti vzduchu 100 percent už teplota 16,5 stupňa C, pri relatívnej vlhkosti 50 percent teplota 27,9 stupňa C a pri vlhkosti 30 percent až 36,9 stupňa C. „Keďže ide o subjektívny pocit, hranica dusna bola presne stanovená na základe jednej z vlhkostných charakteristík a to tzv. tlaku vodnej pary,“ povedal Marek Švec zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. V meteorológii je dusný deň na meteorologickej stanici zaznamenaný v prípade, ak je o 14. hodine miestneho času nameraný tlak vodnej pary s hodnotou 18,8 hPa a vyššou.

Najvyšší počet dusných dní býva v letnom období v nížinách, s rastúcou nadmorskou výškou ich počet klesá. V nadmorských výškach nad 1000 metrov sa už takmer nevyskytujú. V posledných rokoch však bol zaznamenaný častejší výskyt dusných dní aj v týchto polohách, napríklad na meteorologickej stanici Telgárt (900 m n. m.).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM