Katarína Oravská Správy

Dobrá správa pre Mazorníčanov: Za kostolom by mohla vzniknúť oddychová zóna

Priestor za kostolom na Mazorníkove je dôverne známy hlavne mladým, ktorí tu zvyknú popíjať. Nemým svedkom zostávajú prázdne pet fľaše, plechovky či škatuľky od cigariet. Neporiadok, vysoká tráva a kriaky by však z tadeto mohli zmiznúť. Mazorníčania sa možno dočkajú upravenej oddychovej zóny.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Mazorníčanov: Za kostolom by mohla vzniknúť oddychová zóna
Foto: Katarína Oravská

Oddychovú zónu pre seniorov a rodiny s deťmi si na tomto mieste predstavuje mestský poslanec Tomáš Abel. Mestu predložil na ostatnom zastupiteľstve svoj návrh. „Tieto plochy sú v súčasnosti zarastené burinou a kríkmi. Momentálny stav je taký, že sa tam zdržiava mládež a sú sťažnosti zo strany školy a ľudí, ktorí v blízkosti bývajú, že tam robí, čo nemá,“ povedal Abel.

Územným plánovaním boli tieto plochy na najväčšom breznianskom sídlisku vyčlenené na výstavbu obytných domov. Samotný poslancov návrh preto ani nepočíta s tým, že by takto bola upravené celé územie za kostolom, ale len jeho časť.

Odklepnuté

Podľa mestského poslanca Jozefa Tokára je to dobrý návrh a súhlasí s ním. Mestský poslanec Ján Králik podotkol, že v súčasnej dobe už existuje urbanistická štúdia tohto priestoru týkajúca sa bytovej výstavby, ktorá v sebe okrem iného určite zahŕňa aj parkovú úpravu. Podľa neho by sa táto štúdia mala využiť a výstavbu tak realizovať z opačnej strany, čiže od úpravy zelene.

Mestskí poslanci na ostatnom zastupiteľstve návrh poslanca Abela schválili. Podľa neho má mestský úrad do 28. februára 2014 vypracovať štúdiu úpravy plôch pozemkov za kostolom na Mazorníkove a túto štúdiu následne predložiť do konca marca budúceho roka primátorovu a poslancom.

Čo na to občania?

Fotku z neporiadkom za kostolom na Mazorníkove sme ukázali aj vám. Zaujímal nás váš názor. Zhodli ste sa, že podobný problém nie je len na Mazorníkove. „V Brezne je takýchto “útulných“ zón nespočetne veľa – v parkoch, na verejných priestranstvách, a pod. Najsmutnejší je na tom fakt, že si ich vytvárame, a tak znepríjemňuje životné prostredie my sami – ľudia. Jednoznačne som za budovanie oddychových zón, no na mieste je otázka, v akom stave budú po niekoľkých týždňoch využívania,“ myslí si Zuzana z Brezna.

„Podobne to vyzerá aj cestou na Rúry a pri Hrone – to je jedno smetisko. Som zvedavá, čo robia technické služby,“ pýta sa Breznianka Jara.

„Každému, kto má chuť tu niečo vybudovať, treba otvoriť dvere a pomôcť. Inak budeme mať len predražené námestie a iné nezmyselné investície, ktoré pre občanov v podstate nemajú žiaden význam,“ uviedla Miriam.

Oddychová zóna na Mazorníkove
10
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM