Správy

Ministerstvo reaguje na hrozbu ekologickej katastrofy na Horehroní: Pripravuje aj právne kroky

Čistiareň vôd v areáli Petrochemy Dubová od elektriny zatiaľ neodpoja. Envirorezort na stretnutí so starostom Nemeckej deklaroval, že je pripravený pomôcť obci vyhnúť sa ohrozeniu.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo reaguje na hrozbu ekologickej katastrofy na Horehroní: Pripravuje aj právne kroky
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Odpojenie čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová od elektrickej energie dočasne pozastavili. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR s tým, že situáciu v obci Nemecká v okrese Brezno, ktorá pre hroziacu ekologickú katastrofu vyhlásila mimoriadnu situáciu, aktívne rieši. Pripravuje aj právne kroky voči prevádzkovateľovi čistiarne.

Ministerstvo chce pomôcť

Envirorezort na stretnutí so starostom Nemeckej deklaroval, že je pripravený pomôcť obci vyhnúť sa ohrozeniu. „Jednou z aktivít MŽP je akcelerácia a koordinácia činnosti všetkých zložiek, ktoré majú kompetenciu riešiť zabránenie znečistenia životného prostredia,“ spresnilo tlačové oddelenie.

Pre určenie ďalších krokov odborníci z MŽP a Vodohospodárskej výstavby (VV) spracúvajú na základe aktuálnych dát predbežný topografický model. Ten hovorí o pravdepodobnosti znečistenia Hrona v prípade výpadku prevádzky ČOV, priblížilo tlačové oddelenie.

„Napriek tomu, že VV nemá kompetenciu riešiť problematiku odkaliska Dubová (nádrže gudrónov v bývalom závode Petrochema v Nemeckej) a ani problematiku čistiarne odpadových vôd, pre odkalisko poskytujú naši špecialisti súčinnosť a odbornú podporu príslušným orgánom štátnej správy,“ povedali vodohospodári. Ozrejmili, že pri odkalisku Dubová má kompetenčne zabezpečovať dohľad vlastník.

Hrozilo znečistenie rieky

Začiatkom marca dostala obec Nemecká od zástupcov spoločnosti PTCHEM oznámenie o prerušení prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. Tá čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová. Zabezpečuje i čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli rafinérie.

Obec vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy pri obci Predajná zachytené dronom
6
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM