Kristína Kožiaková Šport

Mladý Brezňan majstrom sveta. ROZHOVOR o vášni talentovaného karatistu

Lukáš Kučerák (26) je hrdý na každú svoju medailu. Tvrdo si ich totiž vydrel. Na zápas už dokonca nastúpil aj so zlomenou rukou. Prečítajte si rozhovor s mladým Brezňanom!

Ilustračný obrázok k článku Mladý Brezňan majstrom sveta. ROZHOVOR o vášni talentovaného karatistu
Zdroj: Lukáš Kučerák

Lukáš Kučerák (26) pochádza z Brezna a momentálne pôsobí ako profesionálny vojak v Ozbrojených silách Slovenskej republiky. Ku karate pričuchol už ako šesťročný. V poslednom období získal skvelé umiestnenie aj na Majstrovstvách sveta. Vyspovedali sme ho v krátkom rozhovore.

Ako ste sa dostali ku karate?

Ku karate ma priviedol môj otec, keď som mal 6 rokov, pretože mal obľubu v bojových športoch a tiež sa venoval jednému z nich. Od prvého tréningu sa mi karate veľmi zapáčilo, tak som pri ňom zotrval až dodnes.

Ako často sa vám podarí trénovať?

Keďže som zamestnaný, tak sa snažím tréningy prispôsobiť mojej profesii. Trénujem trikrát do týždňa. Samozrejme, keď mi to čas dovolí, tak aj viac. Okrem toho sa snažím všetok svoj voľný čas trénovať kondične, fyzicky alebo silovo. Trénujem v Leviciach, v karate klube Goju-Ryu Levice. Venujem sa aj športovému zápasu kumite.

Na čo ste najviac hrdý a čo sa vám v karate podarilo dosiahnuť?

V tomto športe som hrdý na každú svoju medailu, lebo každá sa nevyhráva sama a na každú jednu z nich som musel veľa trénovať. Takže nemám žiadnu obľúbenú. Za posledné obdobie som získal, dvakrát 1.miesto a jeden krát 2. miesto na majstrovstvách sveta vo federácii WTK v Španielsku. Ďalší môj úspech je 1. miesto na Európskom pohári, vo federácii WUKF v Rumunsku, o ktorej sa dá povedať, že to bola príprava na môj vrchol sezóny, ktorý prebiehal v Dubline. A boli to MS WUKF.

Čo vaša posledná súťaž?

Boli to spomínané Majstrovstvá sveta v Dubline, vo federácii WUKF, kde som obsadil prvé a druhé miesto. Som nesmierne spokojný, lebo som nečakal, že sa umiestnim na tých najvyšších priečkach. Nakoľko som nebol na 100% fit, tak som tam nešiel s veľkými ambíciami. Moje ambície boli umiestniť sa do TOP 8.

Mali ste chuť, niekedy zavesiť karate na klinec?

Áno, mal som jedno také obdobie, keď som veľa trénoval a nedarilo sa mi nič dosiahnuť, tak som sa chcel na to neraz vykašľať. Našťastie som mal pri sebe ľudí, ktorí mi verili, stáli pri mne a dodávali mi sebavedomie, aby som nevešal hlavu dole. Motivovali ma aj priatelia, ktorí mi tiež pomáhali v určitých veciach a najviac asi moji rodičia, ktorí stále stáli pri mne .

Čo vás motivuje zotrvať a aké máte ďalšie plány?

Karate je veľmi krásny šport a robím ho veľmi dlho na to, aby som sa naň vykašľal a zavesil na klinec. Určite ešte chcem dosahovať a dosiahnuť kopec ďalších výsledkov, pokiaľ mi to zdravie dovolí. Mám aj plány v tomto športe po skončení súťažnej kariéry. Chcel by som zotrvať a predávať skúsenosti, ktoré som nadobudol za celé tie roky, ďalším mladým a šikovným karatistom.

Utrpeli ste niekedy počas zranenie zápasu?

Karate je kontaktný šport a každý karatista na svete určite utrpel nejedno zranenie. Pamätám si, že som raz dokonca zápasil so zlomenou rukou na majstrovstvách Slovenska, kde som obsadil 3. miesto.

Čo pre vás znamená relax?

Pre mňa je každá jedna chvíľa, keď nemám na sebe kimono, relaxom. :) Ale nie, pre mňa je relax to, keď môžem všetok svoj volný čas venovať hlavne svojim blízkym a priateľom.

Pozrite si zábery breznianskeho nadaného karatistu v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Brezniansky hokejový talent vychovaný rytiermi. Martin sa prebojoval do Slovana!

Breznianka Ivka telom ohúrila porotu: Z majstrovstiev sveta si priniesla medailu!

FOTO: Mladý talent z Brezna. Karate je krásny šport
8
Galéria
Zdroj: Lukáš Kučerák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM