Katarína Oravská Samospráva

Mnohí Brezňania museli odpad skladovať doma neuveriteľne dlho, platili ale ako ostatní: Poslanci odklepli takúto zmenu!

Je bežné, že počas sviatkov bývajú koše naplnené do prasknutia a možno sa aj vám stalo, že ste svoj odpad nemali, kam vopchať. Viete si predstaviť, že by ste ho doma skladovali dlhodobo? Niektorí Brezňania bývajúci v okrajových častiach by o tom vedeli rozprávať...

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Brezňania museli odpad skladovať doma neuveriteľne dlho, platili ale ako ostatní: Poslanci odklepli takúto zmenu!
Foto: Katarína Oravská

Lobovať za lepšie podmienky zvozu odpadu boli zástupcovia okrajových častí Brezna Šiašova a Lúčok ešte v lete minulého roka, keď prišli priamo pred bývalé mestské zastupiteľstvo. Nepáčilo sa im, že mesto podľa ich slov nedodržiavalo vlastné nariadenie ešte z roku 2012, podľa ktorého mal byť v okrajových častiach mesta pristavený veľkoobjemový kontajner v zimnom období štvrťročne a v letnom raz za mesiac.

„Odpad bol odvážaný raz ročne a nikto sa mi nevedel vyjadriť, aj keď som bol niekoľkokrát na meste, čo mám robiť s tým odpadom, lebo skladovať ho rok doma nie je prijateľné. Sú schválené poplatky, ktoré my musíme platiť načas, ale mesto nie je schopné zabezpečiť, aby si plnilo vlastné VZN,“ sťažoval sa vtedy Štefan Vančo zo Šiašova.

Problémom podľa mesta bol komplikovaný terén, do ktorého zvozový voz nevyšiel. Technické služby začali obsah VZN z roku 2012 napĺňať potom, ako dostali financie na kúpu ramenného nakladača. Viac si o celej situácii prečítajte TU.

Po sťažnostiach obyvateľov bývajúcich v okrajových častiach mesta, zastupiteľstvo na ostatnom rokovaní zmenilo všeobecne záväzné nariadenie o nakladaní s odpadmi. Obyvateľov tak zrovnoprávnilo. Podstatou je, že po novom sa zintenzívnil zvoz odpadu.

„Meníme pravidelný zvoz odpadu v extraviláne mesta, kde sme vyhoveli občanov, hlavne čo sa týka zvozu v zimnom období. Mení sa interval z troch mesiacov na pravidelný dvojtýždňový,“ povedal Tomáš Abel, primátor Brezna.

Ako doplnil riaditeľ Technických služieb Brezno Tomáš Gaboň, túto činnosť prevádzkujú už od decembra minulého roka.

Pre dokreslenie, podľa všeobecne záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady z roku 2012, je sadzba poplatku pre fyzické osoby je 0,0576 EUR za osobu a kalendárny deň a pre fyzické osoby – podnikateľov a právnické osoby, u ktorých je zavedený množstvový zber, sa ustanovuje takto: a) pri 70, 110 a 1100 litrovej zbernej nádobe 0,0126 EUR / 1 liter odpadu; b) pri veľkoobjemovom kontajneri 0,1058 EUR / 1 kilogram odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM