Rôzne

Na Chate Bernardín už otvorili letnú turistickú sezónu

Chata Bernardín je obľúbeným cieľom vychádzok a zastávkov počas turistiky. Nachádza sa nad obcami Hronec a Valaská a vedie k nej viacero turistických trás.

Ilustračný obrázok k článku Na Chate Bernardín už otvorili letnú turistickú sezónu
Zdroj: Facebook

Na Chate Bernardín na kopci Chvatimech v sobotu otvorili letnú turistickú sezónu. Na akciu, ktorú iniciovali turistické oddiely z Banskej Bystrice a Brezna, prišlo približne 200 účastníkov.

Správca chaty Boris Hlaváč priblížil, že atmosféra na akcii bola veľmi dobrá, turistom prialo počasie a ohlasy boli veľmi pozitívne. Na chate podľa jeho slov pripravili občerstvenie v podobe chutného gulášu a kapustnice za dobrovoľný príspevok.

Výťažok chcú organizátori použiť na záchranu lanovky na Chvatimechu uvedenej do prevádzky v roku 1955.

Chata je úzko spätá s dejinami sedačkovej lanovky, ktorá bola postavená v rokoch 1953 – 1955. Samotná chata bola postavená ako drevená v roku 1965. Vtedy začala naplno slúžiť silnej lyžiarskej základni

Tá sa už však roky pre verejnosť nevyužíva, používajú ju len na vývoz tovaru. „Snažíme sa, aby bola aspoň raz za týždeň spustená, aby súčiastky nezhrdzaveli a lano nechytilo skazu,“ priblížil Hlaváč s tým, že vyzbierané peniaze chcú použiť na najnutnejšie opravy.

Foto: FB I. Mihaliska, Otvorenie turistickej sezóny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM