Mário Hanzel Rôzne

Na obete lesov spomínali v Čiernom Balogu

Na Symbolickom lesníckom cintoríne v areáli Vydrovskej doliny pri Čiernom Balogu si i v tomto roku pripomenuli pamiatku obetí lesov. Pietneho aktu sa zúčastnili aj minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolt Simon

„Som o tom presvedčený, že aj lesníci a tí, ktorí zahynuli v lesoch, si zaslúžia mať jedno miesto, kde sa na nich spomína, kde si každý môže každý rok uctiť ich pamiatku nielen v hĺbke svojej duše,“ povedal Zsolt Simon. Ako dodal, toto miesto je na to asi ideálne.
Viszlai k usporiadaniu cintorína uviedol: „Je to veľmi pekne navrhnuté a dôstojné miesto na pripomenutie si tých ľudí, ktorí zomreli v lese.“ Hovorca Lesov SR Peter Gogola informoval, že cintorín predstavuje jednoduché dielo využívajúce prirodzené lesné prostredie. Na drevenej palisáde sú umiestnené tabuľky s menami 262 zosnulých, ktorí za posledných 30 rokov zahynuli pri práci v lesoch na Slovensku. Ústredným miestom cintorína je machom porastené bralo, nachádzajúce sa v prítmí lesného interiéru. Na brale, cez ktoré preteká vodopád, je umiestnený kovový kríž v tvare kmeňa stromu. Vo vstupnej časti sa nachádza zvonica s bronzovým zvonom. V tomto roku pribudla na cintoríne tabuľa pripomínajúca pamiatku Slovákov, ktorí zahynuli pri práci v lesoch v cudzine.
Podľa Viszlaia „každý vstup do lesa je určité riziko“. Bezpečnostný technik Marian Jagerčik povedal, že v tomto roku v Lesoch SR zaznamenali dva smrteľné úrazy dodávateľov. Okrem toho sa tiež evidujú aj závažné a ťažké úrazy, ako napríklad zlomeniny alebo zranenia spôsobené motorovou pílou. „V podstate najviac tých úrazov sa eviduje v ťažbe dreva,“ doplnil Jagerčik. (tasr)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM