Katarína Oravská Rôzne

Na území mesta prebehne deratizácia: Brezno ide bojovať s potkanmi celoplošne!

Mierna zima a dostatok potravy v okolí smetiakov môžu vplývať na stav populácie potkanov v našom meste. Ich premnoženiu a teda aj šíreniu nebezpečných chorôb má zamedziť deratizácia, ktorá vyjde mesto na 5 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Na území mesta prebehne deratizácia: Brezno ide bojovať s potkanmi celoplošne!
Zdroj: TASR

„Mesto Brezno v zmysle všeobecne záväzného nariadenia o vykonávaní dezinfekcie a regulácie živočíšnych škodcov na území mesta, tak ako každý rok, bude realizovať v jarných mesiacoch ochrannú dezinfekciu a reguláciu živočíšnych škodcov,“ povedala Elena Gregorová, vedúca odboru rozvoja mesta, stavebného poriadku a životného prostredia. Ako ďalej dodala ide o vykonanie celoplošnej ochrany na priestranstvách a v objektoch spravovaných mestom. Predpokladaný termín realizácie ochrany by mal byť apríl až máj tohto roka.

Poskytovateľ, ktorý vykoná službu dezinfekcie a regulácie živočíšnych škodcov na verejných priestranstvách nášho mesta sa vyberie v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. „Regulácia živočíšnych škodcov deratizáciou sa vykonáva na území mesta a v jeho prímestských častiach na základe prieskumu, ktorý vykoná pracovník Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici,“ vysvetlila Gregorová.

Ako ďalej pokračovala v rámci celomestskej deratizácie sa monitorujú všetky plochy a lokality na území mesta Brezna, pričom z rozpočtu Mesta Brezna sú hradené zásahy na plochách verejného priestranstva s potvrdeným výskytom, ktoré sú mestským majetkom.

„V prípade výskytu myšovitých hlodavcov vo vnútorných priestoroch bytových domov a ich bezprostredného okolia; v šachtách a kanalizačných prípojkách v priamom vzťahu k bytovému alebo rodinnému domu; vo vnútorných priestoroch rodinných domov a ich okolia; na plochách a v priestoroch objektov právnických osôb, t. j. vo všetkých lokalitách vo vlastníctve, prípadne v správe fyzických alebo právnických osôb si výkon deratizácie musí zabezpečiť vlastník na vlastné náklady,“ uviedla Gregorová.

V tohtoročnom rozpočte je na vykonanie deratizácie naplánovaných 5-tisíc a na vykonanie prieskumu dvesto eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM