Katarína Oravská Samospráva

Na vzácnu pamiatku je smutný pohľad: Mesto po druhýkrát žiada o dotáciu na rekonštrukciu synagógy

Mesto sa po druhýkrát bude uchádzať o dotáciu na rekonštrukciu synagógy. Podľa slov primátora, sa žiadosť pripravila najlepšie, ako bolo možné. Staručká synagóga je jediná sakrálna stavba tohto typu v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Na vzácnu pamiatku je smutný pohľad: Mesto po druhýkrát žiada o dotáciu na rekonštrukciu synagógy
Foto: Katarína Oravská

Pri pohľade na brezniansku synagógu – národnú kultúrnu pamiatku, si nejeden človek povzdychne. Stavba je vlastníctve mesta Základný kameň bol položený v roku 1901. Židovská synagóga bola postavená podľa projektu banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. O rok na to bola stavba dokončená a vysvätená. Do roku 1942 slúžila svojmu náboženskému účelu. Dnes si vyžaduje nevyhnutné stavebné úpravy.

O dotáciu na rekonštrukciu synagógy sa mesto uchádzalo ešte v minulom roku. Avšak neúspešne. Výzva však vyšla opäť a tak poslanci na ostatnom zastupiteľstve zas odklepli podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

„Žiadosť podávame už druhýkrát pre chyby, ktoré sa stali v minulosti pri spracovaní. Snažili sme sa týmto nedostatkom vyvarovať a pripraviť sa na podanie žiadosti najlepšie, ako bolo možné,“ povedal brezniansky primátor Tomáš Abel.

V rozpočte tak vyčlenili peniaze na tento projekt. Rekonštrukcia zahŕňa stavebné úpravy aj vybavenie synagógy. Výška celkových výdavkov na projekt je 1 124 967,19 € vrátane DPH. Z vlastnej kasy musí dať mesto 5 % z oprávnených výdavkov, čiže 56 248,36 € vrátane DPH.

„Cieľom projektu je revitalizácia tejto kultúrnej pamiatky a tým zachovanie a prezentácia kultúrneho dedičstva regiónu a rozvoj kultúrno-poznávacieho cestovného ruchu,“ dodal Abel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM