Katarína Oravská Rôzne

Najlepšie výkony roku 2013: História slovenských rekordov sa prepisovala aj v Brezne

Blíži sa koniec roka 2013. Už tradične k záverom patrí aj ich bilancovanie. V priebehu tohto roku bolo na celom Slovensku dosiahnutých niekoľko desiatok zaujímavých rekordov. Jeden z nich sa týka priamo aj nášho mesta. Pripomeňme si ho.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie výkony roku 2013: História slovenských rekordov sa prepisovala aj v Brezne
Foto: Katarína Oravská

Tohtoročné rekordy, ktorá boli dosiahnuté na Slovensku sú vskutku rôznorodou zmesou. Padli tanečné, spevácke rekordy aj rekordy v jedení sladkostí, sadení stromčekov, leňošení, razení dukátov, strihaní oviec či v návštevnosti rôznych podujatí. Piekla sa aj najdlhšia štrúdľa, najdlhší trdelník aj rekordný cesnakový posúch. Vznikli aj gigantické hrable či mega háčkovaná deka, najdlhšia reťaz z vianočných pohľadníc aj z pet fliaš. Rekord padol v počte zapálených prskaviek i v počte detí skladajúcich stavebnicu lega. Bohužiaľ, počas tohto roka zaznamenali rekord aj záchranári, a to v počte kolapsov z tepla.

V Brezne vznikol najväčší vtip v SR

Brezniansky výtvarník Peter Zifčák si v júni pripravil na našom námestí konštrukciu, ktorú potiahol plátnom a nakreslil naň plošne najväčší kreslený vtip na Slovensku. Dielo – vízia výtvarníkov o meste Brezno o pár desiatok rokov neskôr – malo 24, 16 metrov štvorcových. Zifčák tak prekonal rekord z roku 2011, keď vtip v Novom Meste nad Váhom zaberal plochu 22, 59 metrov štvorcových.

Čo sa týka celkovej breznianskej bilancie rekordov, mesto sa týmto dielom v histórii slovenských rekordov zapísalo do databázy tretíkrát. Prvým rekordom bola najdlhšia klobása, neskôr nasledovalo štafetové pitie sto fliaš pív.

Maľovanie "naj" Brezna
16
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM