Kristína Kožiaková Rôzne

Najväčšia investícia na Chopku aj moderné skútre. Horehronie čakajú viaceré novinky

Región Horehronia mal vždy čo ponúknuť návštevníkom. Lákadlá však každoročne pribúdajú. Aké novinky pripravila pre návštevníkov Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR)? Nezabudlo sa ani na domácich!

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia investícia na Chopku aj moderné skútre. Horehronie čakajú viaceré novinky
Zdroj: Klaster Horehronie

O novinkách, ktoré sa chystajú na leto, sme sa porozprávali s výkonným riaditeľom OOCR Nízke Tatry Juh Milanom Gemzickým. „Región Horehronie patrí medzi unikátne regióny. Za posledné roky v ňom nevyrástla žiadna, prírodu zaťažujúca fabrika, zato v ňom z roka na rok prekvitá cestovný ruchu,“ prezradil na úvod riaditeľ.

Najväčšia investícia

Podľa jeho slov, snáď najväčšia investícia v cestovnom ruchu v Banskobystrickom kraji, ak nie na Slovensku, sa realizuje na Chopku. „Tento kopec a stredisko geograficky rozdeľujú dva regióny a v cestovnom ruchu naopak spájajú, silnú značku Liptov so značkou Horehronie. Toto stredisko je už dnes najväčšie a najmodernejšie na Slovensku a vytvorilo primárne a sekundárne tisíce pracovných miest a jeho potenciál v zamestnávaní naďalej bude rásť. Liptov tento potenciál už roky využíva a Horehronie to čaká tiež,“ konkretizuje.

Ako nám ďalej prezradil riaditeľ, investícia vo výške 14 mil. eur do výstavby modernej kabínovej lanovky bude mať pozitívny dopad na celoplošný rozvoj cestovného ruchu v regióne. Naďalej ostáva otázkou, či región dokáže primerane reflektovať v podobe rozvoja služieb a následne profitovať z tejto stavby, resp. z Chopku ako takého. Stále je faktom, že tento kopec, ako aj cestovný ruch, je značne podceňovaný a v regióne dostatočne nevyužitý.

Pozitívnu správu o rozhodnutí začiatku opravy cesty z Táľov na Srdiečko sme vám priniesli v článku: Cestu Tále – Srdiečko čaká nový koberec.

Moderný región

Ako ďalej povedal, región Horehronie disponuje modernými a funkčnými rezortami a zariadeniami pre turistov. Golfové ihrisko na Táľoch je vyhľadávané hráčmi z celého sveta, čomu zodpovedá aj jeho vysoká návštevnosť. Čiernohronská železnica sa stala stálicou ponuky pre návštevníkov a z roka na rok na nej niečo pribudne. Či už v podobe nového vagóna, nových služieb vo vlaku alebo novej trate.

„Máloktorý región na Slovensku a určite aj vo svete sa môže pýšiť až dvoma unikátnymi parnými vlakmi, ktoré sú značne odlišné. Ozubnicová železnica z Tisovca do sedla Zbojská pred pár rokmi ožila a dnes si užíva zlaté časy, keď jej jazdy sú mesiace dopredu vypredané“, rozpráva o jedinečnosti ozubnicovej trate Gemzický.

Čítajte viac: Unikátna atrakcia opäť láka do Zbojskej. V ktoré dni nás odvezie parný ozubnicový vlak?

Aj hrady, Ľupča a Muráň podľa neho zažívajú medziročné nárasty v návštevnosti.

E-biky, skútre aj kone

„V rámci rozvoja služieb výrazne prispel Klaster Horehronie, ktorý už tretí rok prevádzkuje požičovňu elektrobicyklov, bicyklov a od tohto leta aj moderných skútrov – na trochu iné výlety regiónom s vetrom vo vlasoch. Prevádzka v Mýte pod Ďumbierom zároveň poskytuje služby v organizovaní výletov na bicykloch, na koňoch, ale aj v zabezpečovaní dopravy autobusmi a mikrobusmi,“ informuje ďalej Gemzický. Podľa jeho slov sú práve takéto služby štandardom v okolitých krajinách a sú turistami obľúbené a vyhľadávané.

Klaster Horehronie tak ako po minulé roky bude organizovať výlety tourbusmi a cyklobusmi. Pre návštevníkov je vyhradený tourbus, ktorý so sprievodcom prevádza turistov a cykloturistov krásnou prírodou regiónu. Cyklobus, bude počas mesiacov júl a august premávať raz týždenne každú nedeľu a bude určený pre turistov a cykloturistov, ktorí sú držiteľmi zľavovej Karty Horehronca.

Gurmánfest

„Koncom júla Horehronie čaká v poradí druhý Horehronský Gurmánfest, najväčšie podujatie svojho druhu na Horehroní, ktoré spája (ne)tradičnú kuchyňu Horehronia s bohatým repertoárom na pódiu. Od kapely Hex, cez folklórne súbory, až po kuchárske šou známych kuchárov. Tento rok dostanú možnosť prezentovať svoje lokálne špeciality aj všetky obce na Horehroní, ktoré budú variť a verejnosti prezentovať ich najchutnejšie tradičné jedlo,“ prezradil pre našu redakciu na záver Gemzický.

Môže vás zaujímať:

Deň stromu opäť zaplní Vydrovskú dolinu. Kompletný PROGRAM obľúbenej akcie!

Cestu Tále – Srdiečko čaká nový koberec. Kraj vyčlenil ďalšie státisíce eur

Výber najlepšieho, čo ponúka týždeň. Pestrý prehľad akcií v Brezne

Novinky v cestovnom ruchu Nízkych tatier
6
Galéria
Zdroj: Klaster Horehronie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM