Katarína Oravská Šport

Najväčšie breznianske sídlisko stále bez ihriska: Radnica s odvážnym zámerom!

Mesto chce na najväčšom breznianskom sídlisku vybudovať multifunkčné ihrisko. Na jeho realizáciu požiadalo o dotáciu. Súčasné podľa primátora nespĺňa podmienky pre športovania v žiadnom odvetví.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie breznianske sídlisko stále bez ihriska: Radnica s odvážnym zámerom!
Zdroj: TASR

Ako potvrdil brezniansky primátor Tomáš Abel, mesto zaslalo žiadosť o dotáciu na projekt multifunkčného ihriska na ulici 9.mája na Mazorníku. Vzniknúť má na pôvodnom ihrisku, ktoré tu už je. Úrad vlády totiž vyhlásil výzvu v rámci programu Podpora rozvoja športu na tento rok práve so zameraním na výstavbu takýchto ihrísk.

„Zámerom je vybudovať nové ihrisko. Súčasné nespĺňa podmienky pre športovanie asi v žiadnom športe. Toto športovisko by sme chceli týmto spôsobom obnoviť a zabezpečiť adekvátne podmienky pre športovanie hlavne detí na sídlisku Mazorník,“ uviedol Abel.

S návrhom na realizáciu a spolufinancovanie ihriska sa stotožnili aj mestskí poslanci. Všetkých 14 prítomných na ostatnom zastupiteľstve hlasovalo za. Maximálne výška dotácie je 50-tisíc eur. Celkové výdavky na projekt sú vyše 72-tisíc. Mesto by zo svojho dalo necelých 23-tisíc, kde sú zarátané neoprávnené výdavky vyše 20-tisíc plus ešte povinné minimálne 5% spolufinancovanie z oprávnených výdavkov.

Neoprávnené výdavky súvisia podľa vedúceho investičného odboru Petra Iľanovského s prípravou podložia. V podmienkach výzvy je zadané, ako má ihrisko vyzerať. Hoci spočiatku uvažovali, že tam nechajú pôvodné podložie, bol by to podstatne vyšší neoprávnený náklad. „Podložie musíme vybrať a urobiť nové. Je to trošku nelogické, také riešenie, ako robiť kanalizáciu bez vody, ale bohužiaľ,“ vysvetlil Iľanvoský. Podľa primátora by však konečná suma mohla byť vysúťažená nižšia.

Financované by to malo byť podľa Abela z prebytku rozpočtu, rezervného fondu či zobratím z iných zložiek, o čom rozhodujú poslanci. Pôvodné ihrisko má 25×50 m. Nové by bolo o niečo menšie 20×40 m, s tým, že tam bude miesto aj pre lavičky či smetné koše. Ihrisko by tiež bolo oplotené a fungovalo aj večer.

„Na Mazorníku nemáme ihrisko, kde by mohla mládež športovať, toto je jediné ihrisko, ktoré je zatiaľ užívateľné. Ihrisko je v areáli základnej školy, to má však svoj režim a platí sa zaňho. Takto chceme podporiť komunálny šport na území mesta a práve v tejto časti, si myslím, že by to bolo najviac potrebné, aj keď samozrejme, sú aj iné časti v meste, ktoré by potrebovali ihrisko,“ dodal Abel.

Foto: ilustračné

Multifunkčné ihrisko na najväčšom breznianskom sídlisku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM