Katarína Oravská Správy

Najvyšší čas prezuť vášho tátoša: Pozreli sme sa na ceny v breznianskych autoservisoch!

Vonku je stále chladnejšie a prichádza správna chvíľa na každoročný jesenný rituál, prezúvanie pneumatík. Koľko tento rok v Brezne za prezúvačku zacvakáte, sme zisťovali v troch servisoch. Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší čas prezuť vášho tátoša: Pozreli sme sa na ceny v breznianskych autoservisoch!
Zdroj: TASR

Vaše auto ešte nie je vystrojené do zimných podmienok? Poponáhľajte sa, rána sú každým dňom chladnejšie. A ak chcete vedieť, či sa cestou treba zastaviť aj v bankomate, pozrite, ako sa tento rok hýbu ceny. Na naše otázky odpovedali v breznianskych servisoch Auto Moto Pneu, Bus a Truck Centrum Brezno a Auto Park Brezno.

Ako nám potrvdili vo všetkých troch autoservisoch, vodiči už chodia prezúvať svoje tátoše. „Minulý týždeň bol už riadny blázinec,“ opísali v Auto Moto Pneu. Druhý týždeň už prezúva aj Bus a Truck Centrum Brezno. „Vo väčšom sa začalo prezúvať od začiatku minulého týždňa, vždy je to podľa toho, aká je vonku teplota,“ povedali nám v Auto Parku Brezno.

Už je čas

V Auto Moto Pneu zaplatíte za prezutie celého aut 18,5 eur, ak však máte hliníkové disky, je to o dve eurá viac. V pneuservise Bus a Truck Centrum Brezno stojí komplet prezutie od 20 eur. „Ak ide o nových zákazníkov a je sezóna, tak majú od nás dáky darček, napríklad nemrznúcu zmes do ostrekovačov,“ doplnili. V Auto Parku Brezno je za prezutie kolies, vyváženie kolies 14 eur bez dane, ze prezutie pneumatík 24 eur bez dane.

Vo všetkých troch servisoch odporúčajú prezuť gumy už teraz. „Ranné a večerné teploty sú už pod sedem stupňov, takže je vhodný čas na prezutie. Neznamená, že keď nie je sneh, že sa autá nemjú prezúvať, záleží od vozovky. Tá už býva ráno vlhká, podchladená a letná pneumatika sa na nej správa inak ako zimná. Aj včera v správach bola tragická nehoda, pán bol ráno na letných pneumatikách a vozovka bola šmykľavá od hmly, námrazy a skončilo to zle,“ upozorňujú v Auto Moto Pneu.

Na čo si dať pozor?

Aj v tomto majú v servisoch jasno. Pneumatiky nesmú byť zjazdené ani staré. V Bus a Truck Centre odporúčajú kúpiť nové, alebo také staršie, na ktorých je označenie, kedy boli vyrobené. „Veľa razy prídu zákazníci, že chcú prezuť gumy, ktoré síce majú dobrý dezén, ale majú desať rokov a to už potom nemusia spĺnať funkciu na ľade a snehu.“

Dôležité je aj vyváženie kolies. „Pred každou sezónou je dobré, nielen preložiť kolesá, ale aj dať ich vyvážiť,“ radí Auto Park. „Treba si tiež dať pozor na to, aby to robil človek, ktorý sa tomu hlavne rozumie,“ dodali v Auto Moto Pneu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM