Katarína Oravská Správy

Národný projekt láka žiakov na odborné vzdelávanie: Zapojí sa aj breznianska základná škola

Zvyšovanie záujmu mladých o odborné školy, rozvoj manuálnych zručností a napokon, pravidelná práca s talentami – to všetko sleduje národný projekt Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV). Počíta pritom so spoluprácou s takmer 500 základnými školami a 5 000 žiakmi.

Ilustračný obrázok k článku Národný projekt láka žiakov na odborné vzdelávanie: Zapojí sa aj breznianska základná škola
Zdroj: Dnes24.sk

„Projektom chceme presviedčať žiakov základných škôl, ale aj ich rodičov, že remeslo má zlaté dno. Tiež veríme, že aj tento zámer prispeje k znižovaniu alarmujúcej nezamestnanosti mladých ľudí, nakoľko aj samotný výber perspektívneho štúdia dáva šance úspešne sa zamestnať,“ konštatuje projektová manažérka Gabriela Horecká.

V rámci tohto projektu bude 49 škôl vybavených odbornými učebňami fyziky a techniky a 28 z nich aj učebňami biochémie. Na všetkých zapojených školách sa zároveň predmety polytechnickej výchovy budú vyučovať inovatívnym spôsobom. Mysleli sme pritom aj na učiteľov. Presnejšie, tisíc učiteľov biológie, fyziky, chémie a techniky a päťsto učiteľov zodpovedných za profesijnú orientáciu žiakov má priestor na kontinuálne vzdelávanie vo svojej oblasti.

Začne sa u piatakov

Koncom minulého roka ŠIOV vybral štyridsaťdeväť pilotných škôl a pracovné skupiny postúpili programy kontinuálneho vzdelávania so zameraním na fyziku, techniku, biológiu a chémiu na akreditáciu. V tom čase sa tiež pristúpilo k čiastočnej realizácii materiálno-technického vybavenia odborných učební. Druhá aktivita projektu je zameraná na profesijnú orientáciu žiakov na odborné vzdelávanie a prípravu. Začne sa už u piatakov, aby sa mohli rozhodnúť aj podľa vlastného talentu i schopností. V rámci projektu bude k dispozícii softvér slúžiaci učiteľom – výchovným poradcom na základných školách, ktorí sa venujú profesijnej orientácii žiakov. Výsledky tohto testovania by mali pomôcť žiakom pri rozhodovaní o výbere strednej školy.

Projekt nezabudol ani na prácu s mladými talentami, a to formou súťaží, v ktorých si zmerajú sily žiaci základných i stredných škôl v kombinovaných tímoch. Ide o sériu súťaží určených pre žiakov z celého Slovenska. Najbližšie sa uskutočnia už tento týždeň. Vo štvrtok 6. apríla sa začína súťaž ZENIT, o týždeň na to Mladý mechatronik. V apríli sa organizuje Základoškolská odborná činnosť a v máji Mladý ekofarmár.

Financie z eurofondov

Prehľad pilotných základných škôl, v ktorých sa udomácňuje nové vybavenie na polytechnickú výučbu, potvrdzuje regionálne rozmiestnenie podľa jednotlivých krajov. Medzi pilotnými školami v Banskobystrickom kraji je aj škola Pionierska v Brezne.

Celková alokácia projektu je na úrovni takmer 20 miliónov eur, pričom v prevažnej miere je financovaný z eurofondov. Partnermi ŠIOV sú zamestnávatelia a stavovské organizácie, ktoré participujú na tvorbe zoznamu povolaní potrebných v regiónoch.

Základné školy majú ešte stále priestor zapojiť sa do projektu. Hoci pilotné školy už boli vybraté, ďalšie základné školy sa vyberajú pomocou regionálnych zástupcov v každom kraji. Oslovenie na účasť v projekte je podporované návštevami rôznych konferencií, krátkymi prezentáciami, ale aj poskytovaním propagačných materiálov. Možnosť zapojenia základnej školy do projektu je naplánovaný na koniec tohto kalendárneho roka. Všetky informácie o projekte sú prístupné na webovej stránke národného projektu www.zsodborne.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM