Michal Majer Rôzne

Nastáva čas chrípky

V Banskobystrickom kraji stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) takmer o 12 percent, no chorých na chrípku (CHPO) až o 52 percent. Situácia však nie je vôbec kritická, pretože len okres Zvolen hlási

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v rámci celého Banskobystrického kraja eviduje v týchto dňoch v absolútnych číslach 5830 prípadov ARO a 781 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade bežných jesenných ochorení horných ciest dýchacích tak aktuálne predstavuje 1848 prípadov na 100 tisíc obyvateľov kraja. Chorobnosť na chrípku na 100 tisíc obyvateľov je 248 prípadov. Epidemiológovia na rozdiel od rovnakého obdobia vlaňajška nielenže nezaznamenali ani jeden prípad ochorenia na nový typ chrípky AH1N1, ale kvôli respiračným ochoreniam a chrípke nie sú zatvorené žiadne školské či predškolské zariadenia.

Najvyšší počet chorých na ARO hlási tentoraz okres Brezno, Banská Bystrica, ako aj Zvolen a Veľký Krtíš, kde chorobnosť predstavuje od 2310 (okres Zvolen) do 2620 prípadov (okres Brezno) na 100 tisíc obyvateľov. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Lučenec a Poltár. Najvyššiu chorobnosť na ARO, ale aj na chrípku, eviduje RÚVZ na rozdiel od uplynulých týždňov medzi najmenšími deťmi – vo vekovej kategórii 0 až 5 rokov. Pomerne vysoká je tiež chorobnosť adolescenetov a detí základných škôl. Stúpol aj počet komplikácií z uvedených ochorení – v medzitýždňovom porovnaní o necelé dve percentá. V priemere za všetky vekové skupiny sa vyskytlo 59 zápalov pľúc, 33 prípadov zápalu stredného ucha a 70 prípadov zápalov dutín. RÚVZ Banská Bystrica urobil analýzu vývoja respiračných aj chrípkových ochorení na základe hlásenia 57 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Epidemiológovia opätovne upriamujú pozornosť občanov – hlavne tých, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetom, onkologickými a chronickými pľúcnymi chorobami, ale aj tehotných žien, že ešte stále je vhodný čas dať sa zaočkovať proti chrípke. Celá táto skupina pacientov má očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami (ZP). Tohtoročná vakcína obsahuje aj genóm vírusu vlaňajšej pandemickej chrípky a je účinná okrem nej aj voči vírusom chrípky typu AH3N2 a B.

Zdroj: RÚVZ B.Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM