Katarína Oravská Rôzne

Nátresk v lese OBRAZOM: Deň stromu priláklal tisícky návštevníkov

Krásne prostredie, kreatívne zastávky, parádny program v amfiteátri. Aj takto vyzeral tohtoročný Deň stromu v Lesníckom skanzene. Akcia sa pravidelne teší veľkej obľube a prichádzajú na ňu celé rodiny. Inak tomu nebolo ani tento rok a lesníckym náučných chodníkom sa prešli tisícky návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Nátresk v lese OBRAZOM: Deň stromu priláklal tisícky návštevníkov
Foto: Katarína Oravská

Lesníci už trinásty krát usporiadali pre širokú verejnosť obľúbenú akciu Deň stromu. Sviatok všetkých, ktorí majú radi les sa tradične koná v Lesníckom sknazene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu.

V tento deň je pripravený bohatý celodenný program a jednotlivé stanovištia v skanzene ožívajú. V amfiteátri prebiehali hudobné vystúpenia. Na pódiu sa vystriedali folkloristi i moderná hudba v podaní slovenskej speváčky Zdenky Prednej či huslistu Filipa Jančíka. Vrcholom programu bol koncert skupiny Polemic.

Návštevníci sa cestou skanzenom oboznámili s ukážkami remesiel, ktoré majú blízko k lesu Predviedli sa výrobcovia šindľov, kolies či košíkov aj včelári. Svoje stanovištia mali aj poľovnícke psy, sokoliari a lesníci. Okrem toho boli pripravené aj ukážky lesnej pedagogiky. „Je tam 32 stanovíšť, na ktorých sa deti hrajú a získavajú vedomosti,“ podotkol riaditeľ Lesníckeho skanzenu Michal Kofira. Podujatie sa podľa neho teší veľkej obľube a priemerne ho navštívi okolo 10-tisíc návštevníkov. Vstup pritom býva voľný, tak ako aj parkovanie. Priamo do skanzenu vozila návštevníkov aj tento rok kyvadlová doprava. Mnohí sa tiež priamo do centra Dňa stromu dostali na kolesách Čiernohronskej železnice alebo prišli aj na bicykloch.

„Krásni ľudia, krásna hudba, krásni tanečníci, to je skvelé spojenie. Energiu, ktorú sme vložili do prípravy tohto programu a energia od ľudí, ktorí prišli a chceli ho vidieť nám pomohla s počasím, že sa to takto krásne vyvinulo,“ zhodnotil Kofira na záver.

„Všetko bolo úžasné,“ zhodnotil Patrik z Brezna. „Bolo super,“ myslí si Michal. „Páči sa mi rôznorodý program na pódiu, každý si tam nájde to svoje. A vždy pridávajú na náučný chodník nové a nové stanovištia. Vidno tu aktívnu prácu, takto by to malo vyzerať všade. Škoda, že takáto akcia je len raz za rok,“ podotkla Milka.

Zdroj: Global 24/TASR

Deň stromu 2014
16
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM