Rôzne

Návštevníci si prišli vychutnať na Horehronie magickú silu nočnej oblohy

Lesnícky skanzen výnimočne otvoril svoje brány v nočných hodinách a návštevníci zažili jazdu Čiernohronskou lesnou železničkou do útrob lesov k jednej z najstarších horárni na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci si prišli vychutnať na Horehronie magickú silu nočnej oblohy
Zdroj: horehronie.net

Tu prebiehala astronomická príprava a následne samotné pozorovanie hviezd profesionálnymi astronomickými ďalekohľadmi pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici. Ďalší posledný termín ASTROVLAKU bude 16. augusta s padajúcimi perzeidmi! Návštevníci si môžu lístky rezervovať už teraz na horehronie.net

Záujem o Astrovlak prekvapil

"Pôvodná maximálna kapacita Astrovlaku bola 20 osôb, avšak vďaka veľkému záujmu po prvom júlovom termíne sa nám podarilo kapacitu nielen vláčiku, ale aj ďalekohľadov a hvezdárov rozšíriť a na veľké prekvapenie sa na druhý termín prihlásilo viac ako 60 návštevníkov, čím sme sa stali súčasťou najväčšieho spoločného pozorovania nočnej oblohy,“ povedala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE Petra Ridzoňová Hlásniková.

Turisti prišli naozaj z ďaleka!

"Návštevníci si prišli vychutnať magickú silu nočnej oblohy z celého Slovenka, niektorí prišli na otočku z Martina, iní najmä zo západného Slovenska sa dokonca ubytovali a strávili predĺžený víkend na Horehroní, čím sme naplnili nielen cieľ produktu Astrovlaku, ale aj cieľ našej organizácie a to zvýšiť, či predĺžiť počet prenocovaní turistov v regióne,“ uviedla Ridzoňová Hlásniková.

Kto nestihol, nemusí ľutovať a už teraz sa môže registrovať na ďalší a posledný plánovaný termín Astrovlaku 16. augusta.

"Kúzlo nočnej oblohy odhalí aj meteorický roj Perzeíd, ktorý vyvrcholí od 10. augusta. Perzeidy patria medzi najobľúbenejšie roje pre svoju výdatnosť – viac ako 90 meteorov za hodinu, preto si príde na svoje každý, kto verí v silu želaní padajúcich hviezd,“ doplnila Kristína Šajgalíková, marketing manager oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE.

Aký bude program najbližšie?

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a odborný výklad je pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici – organizačnej súčasti Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom, na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť priblížil Stanislav Kaniansky: "Na úvod máme pripravenú prezentáciu o vesmíre, vzniku a metódach pozorovania oblohy v horárni v Lesníckom skanzene. Následne si návštevníci budú môcť otestovať svoj zrak pozorovaním nočnej oblohy voľným okom, naučíme sa aké objekty môžeme pozorovať na oblohe, ako sa orientovať v teréne podľa hviezd a každý si vyskúša pozorovanie planét elektrickými astronomickými ďalekohľadmi.“

Zdroj a foto: horehronie.net

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM