Kristína Kožiaková Samospráva

Nové smetné koše s erbom sa už osádzajú: Brezno má však ešte jednu novinku! FOTO

Technické služby začali osádzať nové odpadkové koše s erbom mesta. Pripravenú má aj ďalšiu novinku. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Nové smetné koše s erbom sa už osádzajú: Brezno má však ešte jednu novinku! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Smetné koše s erbom

V našej metropole Horehronia začali osádzať nové štýlové odpadkové koše s erbom mesta, ktoré si sami vyrobili. Pracovníci miestnych Technických služieb (TS) ich začali inštalovať na najfrekventova­nejšej Ulici Československej armády, ktorá vedie centrom Brezna. Koše postupne pribudnú aj na ďalších uliciach. V celom meste budú jednotné a ako konštatoval brezniansky primátor Tomáš Abel, ani vandali, ani počasie ich nezničia. Sú betónové a jeden váži odhadom l50 až 200 kilogramov.

„Ani v Brezne nie je ničím výnimočným pravidelné znečisťovanie verejných priestranstiev a množstvo odpadkov končiacich mimo nádob na to určených. Koše, ktoré poškodili vandali, boli v minulosti väčšinou odstránené, ale často ich už nenahradili novými. V našom meste to bol pomaly alarmujúci problém a od občanov nám chodilo veľa podnetov. Rozhodli sme sa preto vybrať a skonštruovať taký typ, ktorý odolá ničeniu, ale zároveň bude zaujímavý svojim vzhľadom a esteticky dotvorí aj okolie tej ktorej časti mesta,“ priblížil Abel.

Ako dodal, nápad vznikol na investičnom odbore magistrátu a zrealizovali ho TS mesta Brezno v spolupráci s miestnymi firmami. Tie dodávateľsky zhotovili plechové vložky do košov a erby za výhodné ceny. Zamestnanci TS zasa vyrobili šablóny a zvyšné betónové dielce. Prvých 30 košov budú môcť Brezňania využívať v okolí svojich domov a bytov už v týchto dňoch. Počas roka ich plánujú osadiť okolo stovky.

Podľa primátora náklady na výrobu jedného odpadkového koša, pri ktorej pomáhajú okrem zamestnancov TS i aktivační pracovníci, ich vyšiel asi na 80 eur. Záujem o podobné nádoby, výhodné aj po ekonomickej stránke, prejavili už okolité obce.

V budúcnosti by mali v Brezne pribudnúť podobné kvetináče či lavičky, prípadne stojany na bicykle.

Stánky inšpirované históriou

Brezno bolo v minulosti tiež známym trhovníckym mestom. V súčasnosti je tu už podobných príležitostí pomenej, no dodnes sa medzi miestnymi tešia veľkej obľube.

„Aj preto sme pri nákrese nových mestských stánkov vychádzali z historických fotografií a poňali ich ako odkaz na niekdajšie hugánske trhy“, ozrejmil námet svojej inšpirácie architekt Peter Iľanovský z investičného odboru Mestského úradu v Brezne.

Mesto ďalej informuje, že podobne ako smetné koše, aj stánky vznikli ako produkt verejno – súkromného partnerstva mesta a podnikateľov z regiónu, pričom ruku k dielu priložili aj šikovní študenti miestnej Strednej odbornej školy techniky a služieb.

Dokopy takto vznikne 20 tradičných stánkov. Tieto budú určite najmä počas osláv dní mesta pri alebo sezónnych veľkonočných či adventných trhoch, no vedenie mesta sa do budúcna nebráni ani ich pravidelnému využívaniu.

Stánky už budete môcť vidieť na tohtoročných dňoch mesta Brezna.

Môže vás zaujímať:

Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 30 podujatí, ktoré nás ešte čakajú v Brezne v roku 2016

Zdroj: TASR/Mesto Brezno/Brezno24

Firemná identita mesta: Stánky aj smetné koše majú erb
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM