Správy

Nové urgenty budú v 44 nemocniciach: Ako je na tom Brezno a čo čaká pacientov?

V novej pevnej sieti urgentných príjmov má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Čo môžu čakať Brezňania v poskytovaní zdravotnej starostlivosti?

Ilustračný obrázok k článku Nové urgenty budú v 44 nemocniciach: Ako je na tom Brezno a čo čaká pacientov?
Zdroj: TASR

Ministerstvo zdravotníctva sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. V novej pevnej sieti urgentných príjmov má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Schválila to v stredu vláda.

Urgenty prvého typu

Na urgenty prvého a druhého typu budú zdravotné poisťovne platiť mesačné paušály. Rezort zdravotníctva si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie.

„Pri zaraďovaní do siete sme rozhodovali na základe presne určených kritérií, od pôrodnosti, počtu chirurgických zákrokov za rok či vyťaženosť ústavnej pohotovostnej služby,“ povedal minister Tomáš Drucker s tým, že ten, kto sa do siete nedostal, bol veľmi vzdialený od stanovených kritérií.

Na zoznam urgentov prvého typu sa podarilo dostať aj Nemocnici s poliklinikou Brezno, n.o.

Personál

Pri prvom type pôjde o minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacou sestrou a ďalšou sestrou či záchranárom. Zdravotnícke zariadenia s ústavnou pohotovostnou službou majú fungovať tak ako v súčasnosti. V ambulancii musí byť jedna sestra a lekár dostupný v rámci zdravotníckeho zariadenia.

Oproti pôvodnému plánu ministerstva došlo v návrhu k zmenám. Do pevnej siete rezort zdravotníctva po novom zaradil aj Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku (urgent prvého typu). Do tejto siete sa napriek snahe nepodarilo dostať Nemocnicu s poliklinikou Revúca, n.o.

Urgent druhého typu

Urgent druhého typu má byť podľa návrhu v bratislavskej nemocnici na Kramároch, ktorá má časom svoju činnosť ukončiť. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ale nedávno povedal, „že takýto urgent sa tam zatiaľ stavať nebude“.

Na urgentoch druhého typu bude pracovať viac lekárov ako na prvom type.

Urgentné príjmy, ktoré sa nedostali do novej pevnej siete, môžu podľa Druckera fungovať aj naďalej. „Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v sieti urgentných príjmov, sa nič nemení na tom systéme, ako bol doteraz. Môžu prevádzkovať urgentný príjem, ak budú mať dostatočný počet pacientov a získajú zdroje z výkonov, nie je v tom problém,“ vysvetlil.

Zdravotné poisťovne sú povinné preplácať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Celý zoznam nových urgentných príjmov nájdete TU.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM