Katarína Oravská Samospráva

Nové zastupiteľstvo či pokračovanie toho starého? Poslanci sa nevedeli dohodnúť

Mestské zastupiteľstvo riešilo otázku, či ich rokovanie je pokračovaním predchádzajúceho alebo je novozvolané. Poslanci sa nezhodli a tak bolo zastupiteľstvo po pár minútach ukončené, aby mohli o hodinu začať rokovať znova.

Ilustračný obrázok k článku Nové zastupiteľstvo či pokračovanie toho starého? Poslanci sa nevedeli dohodnúť
Foto: Katarína Oravská

Mestský poslanec Tomáš Abel chcel zaradiť do programu včerajšieho zastupiteľstva nové body. Podľa neho totiž išlo o novozvolané rokovanie, keďže poslanci minulý týždeň nerozhodli o jeho prerušení. Primátor to však videl ako pokračovanie zastupiteľstva zo 16.6., na ktorom sa vzájomne dohodli. Keby to malo byť nové zastupiteľstvo, nesplnili by podľa neho podmienku rokovacieho poriadku, že materiály, spolu s navrhovaným programom sa expandujú sedem dní pred zasadnutím. Prečítajte si vyjadrenia oboch strán.

„Navrhoval som, aby sme postupovali v zmysle rokovacieho poriadku a v zmysle zákona pretože som považoval toto rokovanie mestského zastupiteľstva za novozvolané, keďže náš rokovací poriadok ustanovuje, že o prerušení MsZ a následne o jeho pokračovaní rozhoduje uznesením MsZ. Toto sa dňa 9.6. nestalo, ale na základe diskusie, ktorá prebehla potom s pánom primátorom a ostatnými poslancami sme sa dohodli, že pán primátor zvolá nové rokovanie MsZ. To sa aj stalo. 16.6. sme mali prerokovať program, čo bolo odmietnuté a na základe toho, že poslanci následne neschválili program rokovania iba zo dňa 9.6., tak bolo rokovanie MsZ ukončené. Mojím cieľom bolo zaradiť do rokovania ďalšie tri body, ktoré mali riešiť žiadosti občanov mesta Brezna. Je mi to ľúto, že to takto dopadlo, lebo sme apelovali na to, aby bolo neodkladne zvolané nové zastupiteľstvo a prerokovali sme hlavne žiadosť o nenávratný finančný prostriedok, dotáciu na kanalizáciu Vrchodolinka, ale z dôvodu, že to takto dopadlo, neviem, ako sa bude ďalej postupovať. V rokovacom poriadku máme jasne upravené, že o prerušení rozhodne MsZ, čo sa dňa 9.6. nestalo, čiže toto bolo znovuzvolané a v minulosti sa stalo to, že sme viackrát dostali materiál a boli sme zvolaní len tri dni pred rokovaním, čiže toto nebol argument. Viackrát táto lehota nebola dodržaná,“ povedal mestský poslanec Tomáš Abel.

„9.6. sme na riadne zvolanom zasadnutí zastupiteľstva rokovali až do 19. hodiny. Náš rokovací poriadok hovorí o tom, že buď poslanci ešte pred 19. hodinou rozhodnú o tom, že zastupiteľstvo prerušia a rozhodnú uznesením o tom, kedy bude pokračovať alebo sa po 19. hodine rokovanie ukončí a neprerokované body sa posunú sa do ďalšieho zastupiteľstva. Keďže prešla 19. hodina a poslanci nekonali, nenavrhli prerušenie rokovania a rokovať po 19. hod odmietli, zastupiteľstvo som oficiálne ukončil. Po následnej diskusii s poslancami vznikla džentlmenská dohoda, že budeme pokračovať 16.6. o 10.00­. Všetci to akceptovali, na základe toho som nemusel, ale pre istotu som poslal pozvánku a dal písomne na vedomie, že zastupiteľstvo bude 16.6. o 10.00 po­kračovať. Pán poslanec Abel namietal, že toto pokračovanie nebolo zvolané v súlade so zákonom a má za to, že bolo zvolené nové zasadnutie zastupiteľstva, čo ale nie je pravda, lebo keby som to mal urobiť, tak som ho nemohol zvolať na 16.6., lebo nám tam plynie sedemdňová lehota, ktorú sme vedeli už 9.6. večer, že ju nedodržíme, tak sme sa dohodli na takomto postupe. Pán poslanec namietal zákonnosť takéhoto postupu. Dal som hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, aby sa poslanci vyjadrili, či toto považujú za novozvolané zastupiteľstvo s novým programom so všetkými procedúrami alebo o protinávrhu, ktorý som predložil, či toto bude pokračovanie z 9.6. s tým, že sa prerokujú body, ktoré sa neprerokovali vtedy, bez toho, že sa dopĺňa do programu. Ani jeden procedurálny návrh neprešiel, tak som rokovanie ukončil, keďže nebolo, ako ďalej postupovať. Bol som schopný akceptovať aj ten prvý návrh, že to bude nové zastupiteľstvo, ale neschválili ani jeden ani druhý spôsob, zostal som aj ja v pomykove. Mrzí ma jeden bod, kanalizácia v časti Vrchdolinnka, lebo termín podania žiadosti je utorok. Ani mimoriadne zastupiteľstvo v zmysle rokovacieho poriadku nemôžem zvolať zo dňa na deň, je tam trojdňová lehota a pri riadnom zastupiteľstve sedemdňový lehota,“ uviedol primátor Jaroslav Demian.

Poslanci však mali záujem rokovať ďalej a oslovili primátora, že chcú dané body prerokovať. Opäť sa preto stretli o 11.00 a pokračovali s pôvodným návrhom programu, a teda prerokovali tie body, ktoré nestihli 9.6. „Do budúcna možno upravíme rokovací poriadok, aby sme v prípade takýchto názorových rozdieloch, nestrácali toľko času,“dodal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM