Jakub Forgács Správy

NOVINKA na breznianskom námestí. Pamätné tabule si hmatom prečítajú aj nevidiaci

Na osobnosti späté s Breznom sa nezabudlo. Nové tabuľky na námestí sú nielen v slovenskom jazyku, ale aj v angličtine a v Braillovom písme

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na breznianskom námestí. Pamätné tabule si hmatom prečítajú aj nevidiaci
10
Galéria
Zdroj: Radoslav Hubert

Horehronská metropola sa môže pochváliť nielen slávnymi rodákmi, ale i osobnosťami, ktoré v Brezne či v jeho okolí pôsobili. Na historických meštianskych domoch na Námestí gen. M. R. Štefánika dvom z nich pribudli pamätné tabule.

Jedna je venovaná Jánovi Čipkayovi (1823–1902), mecénovi, podporovateľovi Matice slovenskej a slovenských národných podujatí. Druhá Emilovi Kusému (1876–1952), ktorý ako poslanec a starosta Brezna pôsobil v mestskej samospráve niekoľko volebných období a angažoval sa vo viacerých spolkoch i združeniach.

Nezisková organizácia Brezno pre občanov, zriadená mestom, sa zapojila do projektu Stopy historických osobností v Brezne, ktorého cieľom je zachovanie a rozvoj kultúrneho dedičstva, propagácia mesta a regiónu, podpora cestovného ruchu, rozvoj a ochrana kultúrnych hodnôt či vzdelávanie verejnosti. Podľa riaditeľky neziskovky Milady Medveďovej ich projekt bol úspešný a vďaka získaným dotáciám mohli dať vyrobiť dve pamätné tabule z bronzu venované ľuďom, ktorí sa vo veľkej miere zaslúžili o rozvoj mesta.

„Zaujímavosťou je, že tabuľky sú nielen v slovenskom jazyku, ale aj v angličtine a v Braillovom písme, aby sa mesto priblížilo hendikepovaným obyvateľom a návštevníkom, umožnilo búrať bariéry a aby ostatní občania vnímali prítomnosť znevýhodnených,“ konštatovala Medveďová.

Pozrite si krásy breznianskeho námestia v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nádherné breznianske námestie. Zažili ste ho už v noci?
10
Galéria
Zdroj: Radoslav Hubert
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM