Kristína Kožiaková Kultúra

Nový film o Horehroncoch sa čoskoro dostane do kín: Vyspovedali sme režiséra z Pohorelej, pozrite prvé ZÁBERY!

Film Zem, ktorá hľadá svoje nebo vznikal tri roky a je obrazom nielen obce na Horehroní, ale životnou realitou mnohých obyvateľov Slovenska. Prečítajte si prvé informácie od najpovolanejšieho, od režiséra Erika Prausa.

Ilustračný obrázok k článku Nový film o Horehroncoch sa čoskoro dostane do kín: Vyspovedali sme režiséra z Pohorelej, pozrite prvé ZÁBERY!
Zdroj: Erik Praus

„Príbeh jednej horehronskej obce cez osudy jej obyvateľov je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním zmyslu bytia či vzťahu k svojej zemi, ku svojím koreňom,“ prezradil nám na úvod režisér filmu Erik Praus.

Prostredie obce Pohorelá si vybral, podľa jeho slov, z prostého dôvodu a to, že odtiaľto pochádza. „Z úcty k svojim predkom a svojej rodine,“ prezradil.

Ako nám prezradil tvorca filmu, film nieje len portrétom dediny, ale určite je portrétom nielen Horehronia, ale mnohých dedín aj oblastí, ktoré nájdeme na celom Slovensku. Je to o ľuďoch, ktorí sa nachádzajú v postkomunis­tickom kŕči.

Film vykresľuje päť rôznych osudov. Osudy ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, žijúci na hrane, ľudia, ktorí nenachádzajú prácu v regióne a žijú odlúčení od rodiny aj žijúcich v postkomunistickej dezilúzii.

„Má to hlboký etnocharakter, je tam mnoho kultúry. Rôzne spôsoby života. Samota strieda viac generácií v jednom dome,“ rozpráva na margo filmu Praus.

Ako nám ďalej prezradil, vo filme nájdeme aj postkomunistické sa vracanie do minulosti a hľadanie vzorov. „Ja s tým veľmi nesúhlasím, ale chápem tých ľudí na druhej strane, pretože sa ocitajú v neľahkej ekonomickej aj sociálnej situácii. Je to podľa mňa obrazom viac ako tretiny obyvateľov. Niekedy je ťažké vžiť sa do ich situácie,“ komentoval.

Podľa jeho slov vznikal film tri roky. „Som spokojný s odkazom, ktorý film má a zároveň zvedavý na reakcie divákov. Uvidíme, čo si kto zoberie a ako na to zareaguje.“

Film bude uvedený na MFFK FEBIOFEST 2016 v rámci sekcie Slovenská filmová krajina v týchto kinách na Slovensku:

21.3. v Artkine za zrkadlom o 20.30

23.3. v Kine Lumiére (sála K3) o 17.00

7.4. vo Filmovom klube v Múzeu SNP v Banskej Bystrici o 20.00

10.4. v Filmovom klube Alternatíva/Kine Strojár v Martine o 17.30

15.4. v Filmovom klube Otáznik/Kine Junior v Leviciach o 17.00

Pozrite si prvé zábery z filmu o Horehroncoch
4
Galéria
Zdroj: Erik Praus
Pozrite si trailer filmu o Horehroncoch
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM