Stanislav Černák Rôzne

Nový krajský šéf SDKÚ bez servítky: Všetky garnitúry v prvom rade zastupovali záujmy finančných skupín

Počas minulého týždňa ho zvolili za krajského predsedu SDKÚ-DS. Okrem toho je v našom regióne známy najmä ako primátor Hriňovej. Reč je o mladom a ambicióznom Stanislavovi Horníkovi, ktorý nám prezradil jeho pocity po zvolení do novej funkcie a tiež aj smerovanie mesta Hriňová.

Ilustračný obrázok k článku Nový krajský šéf SDKÚ bez servítky: Všetky garnitúry v prvom rade zastupovali záujmy finančných skupín
Zdroj: Dnes24.sk

Na konci minulého týždňa ste boli zvolený krajským šéfom SDKÚ-DS. Čo to pre vás znamená a čo sa pre vás zmení?

Je pre mňa veľkou cťou, že delegáti krajskej konferencie mi vo vnútrostraníckych voľbách dali dôveru viesť krajské štruktúry SDKÚ-DS. Zároveň je pre mňa veľkou zodpovednosťou nesklamať nielen miestne zväzy, ktoré mi svoju dôveru vyslovili, ale celú členskú základňu. Mojou ambíciou je integrovať rôzne myšlienkové prúdy v strane. Chcem sa usilovať o obnovenie dôvery voliča voči pravicovej politike ako takej, využiť skúsenosti zo samosprávy a pomôcť nachádzať riešenia pre občanov.

Doteraz sa to podľa vás nedarilo?

Ako som sa na krajskej konferencii vyslovil, z pohľadu sklamaného občana mi to vychádza tak, že všetky politické garnitúry po roku 1989, vrátane tých pravicových, v prvom pláne úspešne zastupovali záujmy nadnárodných spoločností, konzorcií, finančných a lobistických skupín. Popri tom všetkom však zabudli na to najdôležitejšie, na občana. Som presvedčený, a vývoj vo všetkých postkomunistických krajinách to potvrdzuje, že spoločnosť dospela do ďalšieho štádia, keď to, čo sa tu dialo štvrťstoročie, ako presun majetku do rúk finančných elít, korupcia, nezamestnanosť, neriešené sociálne problémy, ľudia vnímajú omnoho citlivejšie. Preto, ak nechceme, aby agendu tradičných politických strán prevzali extrémistické hnutia, potrebujeme urobiť sebareflexiu, pomenovať chyby a začať robiť politiku s ľuďmi a pre ľudí.

Čakalo sa však skôr, že sa šéfom regionálneho zväzu vašej strany stane skôr Zvolenčan Jozef Mikuš…

Významná časť členskej základne si želala návrat k úspešnému vedeniu kraja pod vedením pána poslanca Jozefa Mikuša. Možno to stále nedokážeme celkom doceniť, ale napriek predchádzajúcim „neúspechom“ v župných voľbách v rokoch 2005 a 2009 sme práve vďaka jeho kandidatúre získali v kraji ako strana rozhodujúci „kapitál“, dôveru desaťtisícov voličov, vďaka ktorým sme dnes v kraji ešte „viditeľní“.

Z môjho pohľadu je škoda, že sa na konferencii neuchádzal o dôveru, lebo som presvedčený, že by ju dostal. Akceptujem však jeho rozhodnutie i jeho úlohu v pozícii podpredsedu SDKÚ-DS. O kandidatúre na predsedu regionálneho zväzu som sa rozhodol hodinu pred začiatkom krajskej konferencie a musím povedať, že s plnou vážnosťou a s cieľom zabojovať.

Prečo si myslíte, že ste dostali prednosť pred týmto Zvolenčanom?

Mojim protikandidátom vo vnútrostraníckych voľbách bol doterajší predseda regionálneho zväzu Tibor Maťaš. Vyhral som až v druhom kole. Posledná kampaň do župných volieb bola síce z „technokratického“ pohľadu poctivo „odmakaná“, no vo viacerých okresoch sme nedokázali vyjednať silnejšiu pozíciu s koaličnými partnermi. Voliči nám „spočítali“ výber volebného lídra. Napriek tomu aj dnes cítim potrebu poďakovať doterajšiemu predsedovi regionálneho zväzu, Tiborovi Maťašovi, ktorý 20 mesiacov viedol kraj s nasadením. Ak bolo niečo mojou výhodou, tak možno nezaťaženosť na stranícku minulosť, vek a skúsenosti zo samosprávy.

Aké povinnosti z tejto funkcie budú pre vás plynúť?

Úlohou a ambíciou predsedu regionálneho zväzu musí byť schopnosť zjednocovať, strategicky a predvídavo rozhodovať. Nebude ľahké vrátiť dôveru občanov. Hneď po prezidentských voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu bude potrebné vybrať vhodných kandidátov a víťazné koalície do komunálnych volieb v mestách a obciach nášho kraja. Bude potrebné absolvovať sériu rokovaní predovšetkým s tradičnými koaličnými partnermi, tak aby sme do pozícií obecných či mestských poslancov, starostov a primátorov vybrali voľbami vyskúšané a občanmi akceptované dôveryhodné osobnosti. Aby sme vytvorili slušnú alternatívu pre síce sklamaných, ale zďaleka nie rezignovaných občanov. Dôležitou úlohou bude tiež komunikovať s vedením strany o problémoch kraja aj v súvislosti s jeho novým vedením.

Nemusia sa obávať Hriňovčania, že keď ste získali aj túto funkciu, tak pôjde ich mesto do úzadia?

Popri mojom hlavnom poslaní a povinnostiach v hriňovskej a teraz aj krajskej samospráve sa stále nájde priestor na pôsobenie v štruktúrach Združenia miest a obcí Slovenska, Asociácie horských sídiel Slovenska, v riadiacom orgáne OZ Podpoľanie, v Oblastnej organizácii cestovného ruchu turistický Novohrad a Podpoľanie, či dokonca v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy. Túto prácu v žiadnom prípade nevnímam ako prekážku, skôr sa takto úloha primátora mesta vhodne dopĺňa. Oproti pozícii starostu malej obce sa môžem oprieť o tím pracovníkov mestského úradu, manažment riadiacich pracovníkov. V tomto volebnom období máme v mestskom zastupiteľstve zvolený aj kvalitný tím poslancov, ktorým záleží na rozvoji mesta. Kým som mladý a vládzem, chcem pracovať…

Prezraďte, čo nového sa v najbližšej dobe chystá v Hriňovej…

Práve prebieha plesová sezóna (úsmev). Po skolaudovaní nájomného bytového domu sa chceme pustiť do výstavby ďalšieho. Vnímame dopyt po nájomnom bývaní v našom meste predovšetkým zo strany mladých rodín. Už na jar nás čakajú investície do cestnej infraštruktúry, nakoľko pri 178 km miestnych komunikácii sa tomuto problému musíme venovať naozaj intenzívne. Veľmi radi by sme na novovybudovanom námestí rozbehli pravidelné farmárske trhy na podporu lokálneho trhu, chceme pokračovať v riešení havarijného stavu niektorých mestských objektov. Popri už stabilných kultúrnych podujatiach plánujeme zorganizovať aj 1. ročník amatérskeho filmového festivalu, v spolupráci s ÚPSVaR rozbiehame projekt zamestnávania dlhodobo nezamestnaných.

Foto: Rastislav Otčenáš

Hriňovský primátor Stanislav Horník je aj novým krajským šéfom SDKÚ-DS
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM