Kristína Kožiaková Samospráva

O krok bližšie k novým bytom v Brezne. Poslanci im dali zelenú!

Mladé rodiny majú dôvod na radosť! Poslanci odklepli výstavbu nájomných bytov v Brezne. Ako to vyzerá s ich výstavbou?

Ilustračný obrázok k článku O krok bližšie k novým bytom v Brezne. Poslanci im dali zelenú!
Zdroj: TASR

Breznianski poslanci schválili už v júli minulého roku podmienky obchodnej verejnej súťaže. Jej víťaz má postaviť byty za svoje a mesto ich následne odkúpi z peňazí z dotácie a úveru. Cieľom je podpora bývania mladých rodín v Brezne.

Mesto schválilo návrh uznesenia o predaji pozemku do vlastníctva s.r.očky. Tá bude stavať bytovku s 24 bytovými jednotkami. „Predmetný pozemok sa nachádza na ulici ŠLN. Kedná sa o pozemok, na ktorom bude postavený nájomný bytový dom s počtom 24 bytových jednotiek,“ uvádza sa v návrhu uznesenia.

Ako sme sa dozvedeli ďalej, výstavbu bytového domu na predmetnej parcele bude realizovať Združenie Nájomné byty Brezno, (resp. jeho členovia) ako víťaz verejnej obchodnej súťaže. Predmetom súťaže bolo predloženie najvhodnejšieho návrhu na uzatvorenie nájomnej zmluvy medzi mestom Brezno ako prenajímateľom a nájomcom na nájom pozemku vo vlastníctve mesta.

Mesto chce byty odkúpiť

Brezno, ako budúci kupujúci, uzatvorilo aj Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s víťazom OVS, ako s budúcim predávajúcim, ktorou sa zaviazalo od neho odkúpiť nájomný bytový dom po jeho postavení. Ale za predpokladu, že na tento účel získa finančné prostriedky z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. „V prípade, že mesto Brezno nezíska vyššie uvedené finančné prostriedky, jeho záväzok zo Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve zaniká,“ konkretizuje návrh.

Kúpna cena za predmetný pozemok je 627 eur,, t. j. 1 euro/m². Nakoľko po skončení výstavby nájomného bytového domu na tomto pozemku, bude nájomný bytový dom ako aj pozemok prevedený do vlastníctva mesta Brezno. Ak bude splnená vyššie uvedená podmienka.

Potrebné ako soľ

Za stavbu novej bytovky, hoci aj nie samotným mestom, bojovali viacerí poslanci. „Sme v procese vydania rozhodnutia v stavebnom konaní. Ak povieme nie, tak jednoducho do konca roka stavať nebudeme. Výstavba nájomných bytov bude na tento čas zastavená. Nie je možno z časového hľadiska schváliť nové podmienky,“ prezradil Tomáš Abel na námietky niektorých z poslancov.

„Už včera bolo neskoro stavať nájomné byty,“ zapojil sa do diskusie Daniel Struhár a pokračoval s tým, že si treba uvedomiť silu mladých rodín v našom meste. To čo mladí ľudia potrebujú, je práca a bývanie. Ak tu nenájdu tieto veci, tak budú len odchádzať.

Poslanec Fašang konštatoval, že Brezno potrebuje byty ako soľ a hoci je prioritou mať mestské byty, je za to, aby hlavne boli. Podľa jeho slov ide o mladé rodiny a budúcnosť Brezna.

„Tento návrh podporím aj preto, lebo sa okrem bytovky na Švermovej nepostavila žiadna iná od roku 1989. S počtom obyvateľov neustále klesáme a môžeme klesnúť aj pod 20 000. Do tohto stavu určite nechceme prísť,“ dodáva Barančok.

Poslanci podporili návrh a trojpätinovou väčšinou a dali tak zelenú novému bytovému domu.

Môže vás zaujímať:

Brezno zmodernizovalo osvetlenie za státisíce. Na čo sa majú použiť ušetrené peniaze?

Podpora talentov v Brezne s novinkou. Kto všetko môže zabojovať o príspevok?

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM