Eliška Šándorová Samospráva

O mestské kompostéry je veľký záujem. Za akých podmienok vám ich samospráva požičia?

Záujem o mestské kompostéry je taký enormný, že samospráva Brezna musela doobjednať ďalších 150 nádob určených na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu.

Ilustračný obrázok k článku O mestské kompostéry je veľký záujem. Za akých podmienok vám ich samospráva požičia?
Zdroj: Pixabay.com

Mesto tak reaguje na zvýšený dopyt obyvateľov po domácom kompostovaní. Ešte v roku 2017 dala radnica všetkým majiteľom rodinných domov v Brezne možnosť požiadať o bezplatné poskytnutie špeciálnych nádob určených na recykláciu bioodpadu.

Vlani na základe podaných žiadostí prerozdelila približne 300 kompostérov, tento rok k nim pribudlo ďalších sto, no vyzerá to tak, že ani to nestačí.

Dokúpia ďalšie

„Keďže stále máme nevybavených 108 žiadostí, mesto zakúpi ďalších 150 kompostérov. Chceme takto podporiť domáce kompostovanie, chrániť tak životné prostredie a zároveň dať občanom, ktorí si riadne platia dane a poplatky, službu navyše,“ vyjadril sa brezniansky primátor Tomáš Abel.

Podľa riaditeľa Technických služieb Lukáša Jeremiáša je kompostovanie výborným nástrojom na znižovanie množstva komunálneho odpadu a takisto na vytváranie kvalitného organického hnojiva použiteľného pre domáce pestovanie. Má teda pozitívny vplyv nielen na ekonomickú stránku veci, ale predovšetkým na celý miestny ekosystém.

Aké sú pravidlá?

Nárok na bezplatné zapožičanie mestského kompostéra má každý záujemca, ktorý je vlastníkom alebo spoluvlastníkom rodinného domu v Brezne a nemá žiadne podlžnosti voči mestu. Žiadosť stačí spolu so súhlasom so spracovaním osobných údajov a súhlasom na sprístupnenie daňového tajomstva doručiť Technickým službám na tlačive, ktoré je zverejnené na ich webovej stránke.

Následne techničiari na základe poradovníka úspešných žiadateľov vyzvú na prevzatie kompostéra, čo by sa v prípade aktuálne objednaných nádob mohlo stať už začiatkom augusta.

„Samozrejme občania si môžu podávať žiadosti aj naďalej za nezmenených podmienok a mesto následne na základe dopytu bude dokupovať ďalšie kompostéry,“ ubezpečil riaditeľ TS.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM