Marcel Mojžiš Správy

Obchádzka úseku Zbojská-Tisovec sa skomplikovala: Správa ciest nesúhlasí, budú ľudí prevážať vlakmi?!

Rokovania o odstavení dopravy na ceste I/72 z horského sedla Zbojska do Tisovca v okrese Rimavská Sobota stále pokračujú. Ako dnes uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová, jednou z alternatív je prevážanie cestujúcich medzi Breznom a Tisovcom vlakmi.

Ilustračný obrázok k článku Obchádzka úseku Zbojská-Tisovec sa skomplikovala: Správa ciest nesúhlasí, budú ľudí prevážať vlakmi?!
Zdroj: TASR

Samosprávy Tisovca a Pohronskej Polhory a Michalovej sa 31. októbra dohodli so štátnym podnikom Lesy SR na prenájme lesnej cesty, ktorá by sa dala použiť ako obchádzková trasa najnáročnejšieho úseku pod horským sedlom Zbojská. Za šesťkilometrový úsek zaplatia symbolické jedno euro ročne. Od SSC žiadali, aby túto cestu vyrovnali a natiahli na ňu asfaltový povrch.

„Táto iniciatíva samospráv je z nášho pohľadu nerealizovateľná. Podľa našich informácií by tento úsek nebol zjazdný najmä v zime. Trváme na odstavení dopravy minimálne počas kritických prác. Jedna z možnosti by bola aj obmedzenie dopravy nad tri a pol tony. Máme však ďalšie riešenie pre ľudí, ktorí denne cestujú medzi Tisovcom a Breznom. Na tomto úseku by mohli cestovať vlakom. O zabezpečenie takejto dopravy však musí železnice požiadať samosprávny kraj,“ povedala Hromcová.

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) účasť na viacerých rokovaniach potvrdili. „Naši odborníci sa pravidelne zúčastňujú rokovaní, majú informácie o viacerých možnostiach, ako túto situáciu riešiť, no doteraz nám nikto nedal pokyn, aby sme začali rokovania so železnicami. Prvotné rozhodnutie musí byť na strane SSC. Uvedomujeme si závažnosť situácie a problémy, ktoré na tomto úseku vznikajú cestujúcim a podľa našich kompetencií sme pripravení okamžite pomôcť pri riešeniach. Hovorili sme už aj s prevádzkovateľmi našich spoločností prevádzkujúcich autobusovú dopravu o možnostiach, ktoré tam sú, no prvotné rozhodnutie nie je v našich rukách,“ informovala hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová.

Primátor Tisovca Peter Mináč dnes potvrdil stanovisko z predchádzajúcich dní. „Uvedomujeme si zložitosť rekonštrukcie, no tomuto problému bol venovaný priestor už v príprave projektovej dokumentácie. Pre študentov, podnikateľov, ale aj bežných ľudí by odstavenie dopravy na tejto ceste malo nedozierne následky. Od nás súhlas na odstavenie dopravy SSC nedostane,“ doplnil Mináč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM