Katarína Oravská Samospráva

Občianske združenie Tuláčik: Je ťažké riešiť všetko za mesto, potrebujeme podať pomocnú ruku!

Mesto nemá vybudovannú karanténnu stanicu. Jeho úlohu supluje už päť rokov Občianske združenie Tuláčik. Podmienky, v ktorých aktuálne fungujú sú nevyhovujúce. Kapacitne to absolútne nezvládajú, nehovoriac o tom, že nemajú vodu ani elektrinu. Starať sa o psy pritom treba každý deň, v snehu či daždi.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie Tuláčik: Je ťažké riešiť všetko za mesto, potrebujeme podať pomocnú ruku!
Foto: Katarína Oravská

„Tuláčik je vo veľmi kritickom stave, máme vyše 40 psov. Za ostatné dva týždne sme prijali do OZ 19 nových psov. Sú to všetko psy z rómskych osád,“ povedala zástupkyňa OZ Tuláčik Jana Kokavcová. Aktuálne majú koterce na Mazorníku pri SAD-ke, ich kapacita je však podľa Kokavcovej úbohá a psy musia mať aj vo svojich vlastných domoch a záhradách. Nemajú ani elektrinu a vodu. Od mesta preto žiadali prenájom stavby a pozemkov na Brezenskej ulici v Brezne na 50 rokov za symbolický nájom, ktoré by sami zrekonštruovali.

„Je ťažké, aby sme my riešili všetko za mesto, nedá sa to, potrebujeme pomocnú ruku. Mestská polícia volá nám, aby sme vzali psíky, lebo sú bezradní, občania bombardujú mestskú políciu telefonátmi, aby išli riešiť psa, ale čo s ním spravia, keď nemajú miestnosť,“ opísala stiuáciu Kokavcová.

Áno, ale…

Viacerí poslanci sa vyslovili, že by boli radi, keby Tuláčik mal vlastné priestory, pretože supluje mesto, ktoré nemá zriadenú karanténnu stanicu. Finančná komisia a komisia pre rozvoj odporučila prenajať priestory, ale len na päť rokov s možnosťou predĺženia nájmu. Pozemok totiž nie je určený pre tento účel, keďže má lukratívnu polohu blízko centra.

Keďže však stavby sú v zlom stavebno-technickom stave a pozemok je neudržiavaný, treba tu investovať nemalé finacie, nájom len na päť rokov je pre Tuláčik neakceptovateľný. Ide totiž o neziskovú organizáciu, odkázaní sú na 2 % z daní, dary, granty či dotácie. Mesto im zatiaľ žiadnu dotáciu nevyplatilo, aktuálne majú podanú žiadosť. Rekonštrukciu pritom podľa Kokavcovej vyčíslili minimálne na 5-tisíc eur. Žiadali preto o dlhodobý prenájom, aby sa im oplatilo tieto financie do nových priestorov vložiť.

Päť rokov čakajú na pomoc

Zastupiteľstvo nakoniec schválilo nájom Tuláčikovi na 15 rokov za 10 eur ročne a uložilo mestu spracovať podmienky úľavy dane za psa tak, že osoba ktorá si adoptuje psa z útulku bude mať odpustenú daň za psa na obdobie minimálne jedného roku.

OZ Tuláčk rieši problematiku túlavých psov v Brezne od roku 2009. Zachránil už skoro 500 psov, našli domovy na Slovensku aj v zahraničí. Fungujú pritom čisto na dobrovoľnej báze. „Som rada, že sa niečo pohlo v tomto meste a že to schválili. Päť rokov už čakáme na pomoc od mesta a stále nič. Verím, že tentokrát to vyjde a že to úspešne dokončíme aj s tými priestormi, aj že sa podpíše zmluva a všetko pôjde, ako má,“ dodala Kokavcová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM