Kristína Kožiaková Rôzne

Obec na Horehroní má čo ponúknuť. Lezecká stena v zásobníku vody a živé tradície

Je zaujímavá nielen svojou históriou a zvykmi. Ponúka vyžitie pre celú rodinu, v zime aj v lete. Poznáte Polomku?

Ilustračný obrázok k článku Obec na Horehroní má čo ponúknuť. Lezecká stena v zásobníku vody a živé tradície
Zdroj: TASR

Obec Polomka je verná tradíciám. Svoje špecifiká si udržuje nielen v kroji, ktorého pýchou je kapka (bohato zdobená ženská pokrývka hlavy), ale aj nezvyčajným nárečím. Vyznačuje sa, okrem iného, nepoužívaním mäkčeňov, čím sa stáva naozaj unikátnym.

Čítajte tiež: Horehronská obec s vlastným nárečím. Slová, ktorým mnohí zaiste nebudú rozumieť

Žije tradíciami

Aj dnes môžete zazrieť, v ktorýkoľvek deň, staršie ženy v kroji. Počas sviatkov nie je ničím výnimočným, vidieť v kroji aj celé rodiny. Tradícia je pre Polomčanov veľmi dôležitou súčasťou ich každodenného života.

V obci funguje od roku 1954 folklórny súbor Brezinky, ktorý sa teší na svojich vystúpeniach veľkej obľube. Nájdete tu aj tradičných remeselníkov, ktorí sa venujú pradeniu ľanu, tkaniu či vyšívaniu. Taktiež narazíte na keramikára, drevorezbára, remenára, kožušníka aj krajčíra ľudových doplnkov.

V Polomke sa tiež nachádza pamätná izba. „Bol tu útulok pre chudobných ľudí – "špitáľ“, ktorý vybudoval gróf Štefan Koháry pre 12 chudobných a vytvoril na jeho udržiavanie základinu 4500 rýnskych zlatých, ktorú uložil v Rimavskej Sobote na 6 % úrok. Dnes v tejto budove sídli malé múzeum – pamätná izba obce," uvádza stránka Polomky.

Zdroj: TASR

Stena v zásobníku vody

Obec žije aktívnym životom aj v dnešnej dobe. Pod futbalovým ihriskom sa každoročne koná ródeo. Tento rok išlo už o 16. ročník westernových pretekov. Na ktorých môžete zazrieť drezúrne disciplíny, rýchlostné aj pracovné disciplíny s dobytkom.

Okrem toho sa v Polomke usporadúva jedinečná nočná súťaž hasičov, ktorú sme vám predstavili v článku: Na Horehroní bude poriadne horúco: Nočný útok hasičov aj svetelná fontána

V priestoroch lyžiarskeho strediska, ktoré sa zachovalo v Polomke ako jedno z mála na Horehroní, sa pravidelne konajú rôzne športové či kultúrne podujatia. Napríklad preteky furmanských koní či „Horehron, Horehron, Ty krásny Horehron“.

Polomka však sa pýši aj lezeckou stenou. Vybudovaná bola, netradične, v bývalom železničnom zásobníku vody. Sprístupnili ju v roku 2013.

Pozrite si zábery z Polomky v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

FOTO: Fotogenický unikát Horehronia. Pohľady ľudí priťahuje malebná stodola

FOTO: Horehroncov obmedzuje výstavba cesty. Vieme predbežný termín dokončenia!

V OBRAZOCH: Obec Polomka má rozhodne čo ponúknuť
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM