Katarína Oravská Rôzne

Obnova arboréta odštartovaná: Tucet najmenších obyvateľov Brezna má svoj stromček

Obnova arboréta na Banisku sa začala. Rodiny breznianskych novorodencov zasadili svojim ratolestiam stromček. O ten sa budú starať a zberať aj jeho úrodu.

Ilustračný obrázok k článku Obnova arboréta odštartovaná: Tucet najmenších obyvateľov Brezna má svoj stromček
Zdroj: Dnes24.sk

Minulý rok odobrili mestskí poslanci prenájom nevyužitých pozemkov na Banisku združeniu Horehronská banská cesta. Združenie tu z vlastných zdrojov obnoví arborétum, vybuduje náučný historicko-banský chodník, skanzen a oddychovú zónu. Práve s budovaním arboréta sa už začalo. Vysadených je prvých dvanásť stromčekov.

Rodičia, ktorým sa v tomto roku narodilo dieťatko, dostali možnosť zasadiť mu stromček v novovznikajúcom arboréte. O stromček sa pritom budú starať a následne aj zberať úrodu. „Sadenie dopadlo vynikajúco, z pozvaných 37 detičiek, resp. rodín prišlo dvanásť, čo je celkom slušná účasť,“ povedal predseda združenia Horehronská banská cesta Ľubomír Longauer. Ako pokračoval najviac ho potešil zápal rodičov a starších súrodencov detičiek pri sadení. „Je to na nezaplatenie, nabíja nás to energiou, už nevidím žiadne prekážky k začatiu budovania arboréta a skanzenu.“ Ako dodal na záver, už sa teší na ďalšie sadenie, ktoré je naplánované na október.

Foto: Ľubomír Longauer, Horehronská banská cesta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM