Katarína Oravská Samospráva

Obvodný úrad eviduje za minulý rok 812 priestupkov: Za previním je často alkohol

Na priestupkový úsek Obvodného úradu Brezno došlo v minulom roku 812 priestupkov. Najviac sa previňujeme proti občianskemu spolunažívaniu a proti majetku. V roku 2012 boli uložené pokuty za priestupky v 353 prípadoch v celkovej výške 9 511 €. Uhradených však bolo len 2 360 €.

Ilustračný obrázok k článku Obvodný úrad eviduje za minulý rok 812 priestupkov: Za previním je často alkohol
Foto: Katarína Oravská

Priestupkový úsek patrí pod odbor všeobecnej vnútornej správy, čo je jeden z piatich odborov Obvodného úradu Brezno. Priestupkový úsek prijíma oznámenia v trestnom konaní o priestupkoch a rozhoduje o ďalšom postupe v konaní o priestupkoch. Taktiež priestupky objasňuje a zabezpečuje úkony potrebné na zistenie skutočného stavu veci. Priestupky prejednáva a okrem iného vydáva rozhodnutia o priestupkoch v prvom stupni.

Priestupky majú na starosti traja zamestnanci

„Na Obvodnom úrade Brezno, odbore všeobecnej vnútornej správy prejednávajú priestupky traja zamestnanci, ktorí samostatne pracujú s pridelenými spismi až do ich právoplatného ukončenia,“ uvádza sa vo výročnej správe Obvodného úradu Brezno za rok 2012, ktorá je verejné prístupná na webe obvodného úradu.

Väčšina sa dopúšťa priestupku pod vplyvom alkoholu

V roku 2012 bolo najviac, až 488 priestupkov spáchaných proti občianskemu spolunažívaniu. Podľa správy obvodného úradu sa týchto priestupkov najčastejšie dopúšťajú osoby v rodinnom prostredí a nemalú časť tvoria spory medzi susedmi. „Osoby, ktoré sa dopúšťajú priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu sú vo väčšine pod vplyvom alkoholu a nevedia uviesť dôvody, ktoré ich k takému konaniu viedli,“ píše sa vo výročnej správe.

Ďalej sú to podľa obvodného úradu spory medzi manželmi, bývalými manželmi a problémy, ktorých pôvod je v nevysporiadaných majetkových vzťahoch.

Keď deti napádajú rodičov

Nemalú skupinu tvoria aj deti, ktoré bývajú aj vo vyššom veku so svojimi rodičmi. Rodičia ich stravujú, platia za byt a deti ich potom podľa obvodného úradu pod vplyvom alkoholu psychicky a fyzicky napádajú. „Príčinou vzniku týchto priestupkov je najmä alkoholizmus v rodine, nezamestnanosť, zlá sociálna a finančná situácia rodiny,“ konštatuje sa v správe.

Krádežami sa ľudia snažia riešiť zlú finančnú situáciu

V minulom roku zaznamenal priestupkový úsek 215 priestupkov proti majetku. „Išlo hlavne o drobné krádeže v obchodných domoch, ktorými sa ľudia s nízkym príjmom alebo bez pracovného pomeru snažili riešiť svoju zlú finančnú situáciu. Časť týchto priestupkov bolo aj poškodenie veci, z ktorých väčšina bola obvinenými spáchaná v čase, keď boli pod vplyvom alkoholu,“ píše sa vo výročnej správe.

V minulom roku zaregistrovali okrem toho aj 15 priestupkov proti verejnému poriadku a 23 proti poriadku v správe.

Len malá časť z uložených pokút sa vyzbierala

V roku 2012 boli uložené pokuty za priestupky v 353 prípadoch v celkovej výške 9 511 €. „Z tejto sumy bolo dobrovoľne alebo na základe výzvy uhradené 2 360 €. Povinným osobám, ktoré pokuty nezaplatili, boli zasielané výzvy na uhradenie pohľadávok,“ uvádza výročná správa Obvodného úradu Brezno za minulý rok.

V predchádzajúcom roku bolo v 319 prípadoch uložené zaplatiť trovy konania v celkovej výške 5 088, 60 €. Z toho bolo uhradených 2 192 €. „Tak, ako aj pri pokutách, obvodný úrad vymáha nezaplatené trovy konania zasielaním výziev povinným osobám alebo vydaním exekučného príkazu na zrážky z príjmu,“ píše ďalej správa.

Odbor všeobecnej vnútornej správy vymáha aj nezaplatené pohľadávky z uplynulých rokov. Vymôcť sa im z pokút podarilo 892, 58 € a z trov konania 570 €.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM