Marcel Páleš Rôzne

Odkrývanie histórie v našom kraji: Archeológovia v plnom nasadení až na ôsmich hradoch

Pracovisko Archeologického ústavu SAV vo Zvolene sa tento rok podieľa nielen na výskumoch na tamojšom Pustom hrade, ale najmä v letnej sezóne vykonáva práce na odkrývaní histórie na ďalších siedmich hradoch v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Odkrývanie histórie v našom kraji: Archeológovia v plnom nasadení až na ôsmich hradoch
Zdroj: TASR

Okrem Pustého ide o hrady Modrý Kameň, Čabraď, Fiľakovo, Muráň, Dobrá Niva, Divín a Peťuša pri Ostrej Lúke.

Očakávajú sa aj nálezy z doby kamennej

„Na hrade Modrý Kameň realizujeme archeologický výskum predovšetkým v priestore severného parkánu, ale tiež v priestore východnej terasy, severozápadnej terasy a v priestore južného krídla paláca,“ uviedol šéf zvolenských archeológov Ján Beljak. Výskumy majú okrem iného za cieľ aj zabezpečiť odvedenie vody z priestoru hradu a odstránenie sekundárnych navážok, ktoré nepriaznivo vplývajú na murivo hradu.

Na hrade Čabraď sa realizuje výskum predovšetkým v dvoch častiach hradného areálu. Je ním južný portál 3. vstupnej brány a interiér prístavby 2. vstupnej brány. Cieľom výskumu je príprava objektov 2. a 3. brány pre následnú sanáciu.

Na Fiľkovskom hrade realizujú archeologický výskum vo vybraných úsekoch Dolného hradu. Zameraný je najmä na doskúmanie archeologických sond z rokov 2011 a 2012 až po sterilné podložie. V najnižšej časti sond sa očakávajú nálezy z doby rímskej a neskorej doby kamennej.

Výrazne pomôcť vedia aj občania

Realizuje sa aj archeologický výskum na nádvorí hradu Muráň a v priestore kapitánskej budovy. V exteriéri je realizovaný formou sondáže v miestach dôležitých pre zistenie stavebno-historických súvislostí. Súčasťou výskumu v exteriéri je aj zistenie pochôdznej nivelety v období prevádzky objektu.

Už v máji zrealizoval Obecný úrad v Podzámčoku v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre brigádu na hrade Dobrá Niva. „Vďaka početnej účasti občanov obce Podzámčok sme mohli realizovať dve archeologické sondy,“ uviedol Beljak.

Cieľom prvej sondy, ktorá sa nachádza na južnom svahu akropoly bolo zachytiť južnú líniu múrov hradného paláca. Druhá sonda sa nachádza vo východnej časti nádvoria hradu – neďaleko hlavnej vstupnej brány. Jej cieľom bolo získať hnuteľné archeologické nálezy, ktoré nám pomôžu datovať jednotlivé horizonty osídlenia hradného kopca. Už v mesiaci apríl sa uskutočnilo geofyzikálne skenovanie hradu.

Spolupráce aj so zoológiou či archeobotanikou

Od júna sa realizuje výskum aj na hrade Divín, a to vo vybraných úsekoch Horného hradu, parkánu a predhradia. Vedúci výskumu na tomto hrade je Eva Fottová z Archeologického ústav SAV v Nitre.

Väčšina archeologických výskumov na spomínaných hradoch bola podporená dotáciou z programu Obnovme si svoj dom MK SR.

Zvolenskí archeológovia a pracovníci Katedry archeológie FF UKF v Nitre realizujú aj výskumný projekt na hrade Peťuša v blízkosti Ostrej Lúky. Ide o trojročný projekt výskumu hrádku pomocou kombinácie metódy povrchového prieskumu, sondážneho výskumu, prieskumu detektorom kovov, geofyzikálneho výskumu a využitím medziodborovej spolupráce archeológie, geofyziky, geológie, archeobotaniky, zoológie, geodézie a ďalších oborov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM