Katarína Oravská Správy

Okradnúť vás môžu aj keď chytáte bronz: Aké skúsenosti majú Brezňania v našich bazénoch?

Hoci vy v lete relaxujete a čerpáte dovolenku, zlodeji ,,poctivo“ makajú aj v týchto mesiacoch. Všade počúvame, že sú každým rokom prešpekulovanejší, sú však aj Brezňania každým rokom opatrnejší? Kradne sa na kúpaliskách v Podbrezovej a na Táľoch? Čítajte viac...

Ilustračný obrázok k článku Okradnúť vás môžu aj keď chytáte bronz: Aké skúsenosti majú Brezňania v našich bazénoch?
Zdroj: TASR

Na trávnatej ploche kúpalísk či vodných plôch okrem slniacich sa ľudí vždy ležia aj nestrážené deky. Tie lákajú aj zlodejov. Opýtali sme sa v blízkych lokalitách, kde sa môžeme počas horúčav schladiť, či zaznamenali v ostatnom čase nejaké krádeže.

„Za posledných päť rokov sme nezaznamenali žiadnu sťažnosť, resp. nahlásenie akejkoľvek krádeže. Návštevníci majú u nás možnosť, keďže nemáme bezpečnostné skrinky, cennosti uschovať u správcu kúpaliska, alebo si dávajú na svoje veci sami pozor. Myslím si tiež, že väčšina sa naučila cennosti na kúpaliská vo všeobecnosti nenosiť,“ uviedol správca Letného kúpaliska Podbrezová Branislav Braučok. Ako nám povedala Michaela Ološtiaková z marketingového oddelenia Hotela Partizán na Táľoch, ani oni pri vonkajšom jazere nezaznamenali žiadnu krádež.

Jedným okom strážia

Aké finty proti zlodejom používajú Brezňania? „Väčšinou používam také, že veci položím k osobe, čo viem, že pri nich stále bude. Zlodej nebude mať páru, že to nie sú jej veci,“ prezradil Rado (25). „Ja sa nekúpem, ja som tá, čo stráži tie veci,“ smeje sa Mária (26).

„Snažím sa mať veci pod dozorom. Zložím sa na miesto, na ktoré vidno aj z bazéna. Aj keď viem, že keby náhodou, tak určite dobehnúť prípadného zlodeja nestihnem. Kabelu s vecami si dám pod uterák alebo oblečenie. Cennosti ako šperky na kúpaliská nenosím, ale mobil a peňaženku, hoci nie s veľkou hotovosťou, ale všetkými dokladmi mám pri sebe stále, keby ma ukradnú určite to naštve a bude ešte dlho mrzieť,“ povedala Katarína (27).

„No mňa už okradli na kúpalisku. Nič príjemné. Človek si môže myslieť, že má deku s vecami pod kontrolou, aj keď je v bazéne, ale stačí chvíľka nepozornosti a sú fuč. Odvtedy sa snažím využívať bezpečnostné skrinky,“ opísal svoju skúsenosť Martin (42).

Čo radí polícia

Bezpečnosť začína už na parkovisku. Skôr, než sa vyberiete kúpať, skontrolujte, či je vaše auto skutočne zamknuté a zavrite všetky okná. „Pri každom, aj krátkom opustení vozidla v ňom nenechávajte autorádio, GPS zariadenie, peniaze, mobil, kufrík, kabelku, doklady a iné cenné veci na viditeľných miestach, riaďte sa heslom: Auto nie je výklad,“ radí bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Veci, doklady či rezervný kľúč si netreba nechávať ani v odkladacej skrinke auta.

Na kúpalisko si netreba brať zbytočné cennosti, platobné karty a veľké sumy peňazí. „Na voľne položené veci na deke má dohliadať jeden z vás. Ak vám bude odcudzený váš majetok z voľne položenej deky, náhradu spôsobenej škody neočakávajte,“ dodáva policajný hovorca. Ak je možnosť, na kúpalisku je lepšie využiť odkladacie skrinku či trezor. „Ak zbadáte podozrivú osobu, okamžite kontaktujte políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158,“ upozorňuje Szeiff.

Zdroj: Global 24/TASR
Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM