Jakub Forgács Šport

Olympiáda v Soči medailovo inšpiruje: Smelé plány majú aj športovci banskobystrickej Dukly

Zimná olympiáda v Soči motivuje našich športovcov, aby na tréningoch podali čo najlepšie výkony a zapracovali na svojich nedostatkoch. Šance na medaile sú ako v tíme žien, tak i mužov. Prečítajte si, ako sa pripravujú Kuzminová, Hurajt, či Kazár...

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda v Soči medailovo inšpiruje: Smelé plány majú aj športovci banskobystrickej Dukly
Zdroj: Webnoviny.sk

Z tábora slovenských biatlonistov sa pred olympijskou sezónou šíri zdravý optimizmus. Soči inšpiruje, dokonca medailovo, a obaja zahraniční tréneri výberov mužov a žien zatiaľ nenachádzajú žiadnu brzdu v rozlete.

Muži sú zatiaľ v tieni žien

Slovenskému biatlonu pred ZOH pomohol kouč mužov Manfred Geyer tiež iným spôsobom ako rýdzo trénerským. Aj vďaka jeho presvedčovacím argumentom získal SZB ďalšieho významného podporovateľa firmu Techem, ktorá už pomocnú ruku podala v minulosti a spoluprácu po troch rokoch obnovila. Účelové prostriedky pomôžu zvládnuť finančnú záťaž, v olympijskej sezóne o to náročnejšiu, že Soči sa nachádza vo vysokej nadmmorskej výške a nároky na prípravu sa znásobili. „Máme za sebou dobrú robotu bez väčších problémov,“ povedal Manfred Geyer. „Muži sa pohybujú síce v tieni žien, no očakávam dobré výsledky. Treba si uvedomiť, že v biatlonovom pelotóne ašpiruje 40 až 50 mužov na priečky v top desiatke, my sa však výzvy nebojíme a chceme byť pri tom,“ dodal.

Tréner žien Josef Obererlacher napriek tomu, že stopercentne zodpovedá len za mladé biatlonistky, keďže Anastasia Kuzminová a Jana Gereková sa uberajú viacmenej vlastnou cestou, si taktiež pochvaľuje. „Momentálne sme tam, kde sme plánovali byť, s nárastom výkonnosti som spokojný. V prognózach opatrne volím slová, verím však, že zbierať body do Svetového pohára budú aj mladé biatlonistky. Iné ciele sa kladú pred Anastasiu Kuzminovú a Janu Gerekovú, u Nasti so šancou medailovo preniknúť vo všetkých disciplínach. Na sezónu sa tešíme, sme dobre pripravení a motivovaní,“ uviedol Obererlacher.

Kuzminová zapracovala na streľbe

Kuzminová i Gereková mieria vysoko. Prezident zväzu Ján Hyža im verí. „Do svojich plánov zaradili medailový cieľ na olympiáde. Čo sa týka zväzu, urobil maximum, aby slovenský biatlon v Soči uspel. Pracujeme v očakávaní úspechov, a to nielen individuálnych, ale aj štafetových. Dúfame, že sa v dobrých výsledkoch stelesní všetka námaha a úsilie, čo sme do reprezentačných kolektívov vložili, či už v podobe nových trénerov, cez technické zabezpečenie a nový realizačný tím,“ povedal Hyža

Anastasia Kuzminová, olympijská šampiónka, zlatá i strieborná na ZOH vo Vancouveri, sa medailovej výzvy neobáva, príliš ju však neskloňuje, skôr sa pokúsi sama seba milo prekvapiť. „Všetci v olympijskej sezóne pociťujeme väčšiu zodpovednosť,“ zauvažovala Kuzminová. „Už prvé decembrové kolá Svetového pohára napovedia, ako na tom sme, čo sme zvládli a v čom treba ešte pridať. Schuti som si zalyžovala v príprave na Kamčatke i Novom Zélande, zatrénovala si na Dachsteine a teraz odchádzam do kanadského Canmore na záverečný kemp. O mne sa zvyklo hovoriť, že strieľam slabšie a ja som sa snažila tak, aby sa práve streľba stala mojou silnou stránkou,“ doplnila.

Soči môže zaskočiť rôznym počasím. „Treba rátať s tým, že aj zaprší, zafúka, teplota klesne hlboko pod bod mrazu, alebo naopak. Preto ťažko prognózovať, počas sezóny môžete byť na tom výborne, ale medailu nezískate z rôznych dôvodov. Všetci zabojujú určite ako o život, trať bude zložitá, kopcovitá, bez možnosti oddychu a navyše sa vám vo vysokej nadmorskej výške rozbúcha srdce rýchlejšie,“ dodala Kuzminová, ktorá si uvedomuje, že aj regenerácia bude dôležitá a v riedkom vzduchu ešte náročnejšia.

Hurajtova posledná sezóna v kariére

Pre Pavla Hurajta, bronzového olympionika vo Vancouveri, bude nadchádzajúca sezóna posledná v kariére. „Už som mal chuť skončiť skôr, no ešte som v sebe vydoloval silu a našiel motiváciu. Kým predtým som trénoval sám, teraz spoločne na všetkých sústredeniach. Rád by som kariéru ukončil so zdvihnutou hlavou. Pripravil som sa dobre, zmena trénera a tréningu mi prospela. Som starší, inak regenerujem, do sezóny som vložil maximum a sám som zvedavý, kam sa zaradím už v úvodných sveťákoch,“ priznal sa.

Príjemné prekvapenie sa očakáva od Mateja Kazára, skvelého bežca, no o to horšieho strelca. „Dosť som v tréningoch pomenil, najmä streleckú polohu, čo je nekonečná pieseň, upravili sme aj pažbu na úchope pravej ruky. Dúfam, že s radosťou všetko odbehnem, s ľahkosťou zastrieľam a budem sa tešiť z úspechov. Konkurencia bude nabitá, bez možnosti omylov, treba ustáť nesmierny tlak pri streľbe,“ povedal a vysvetlil, že aj preto sa snažili v tréningoch psychicky uvoľniť a vyvarovať chybám.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM