Iné športy

Osrblie privíta biatlonové hviezdy: Účasť prisľúbila aj dvojnásobná olympijská medailistka

Počasie tomuto podujatiu nepraje, ale v nasledujúcich dňoch sa má ochladiť. Kto všetko si príde zmerať sily?

Ilustračný obrázok k článku Osrblie privíta biatlonové hviezdy: Účasť prisľúbila aj dvojnásobná olympijská medailistka
Zdroj: TASR

V Národnom biatlonovom centre Osrblie sa už tento víkend uskutoční štvrté kolo IBU pohára v biatlone a budúci týždeň aj piate, keďže poľské Duszniki od usporiadania pre zlé snehové podmienky odskočili. Na Slovensko tak prídu poprední zahraniční pretekári.

Svetové hviezdy

Účasť prisľúbila dvojnásobná olympijská medailistka Vita Semerenková z Ukrajiny, Nemky Maren Hammerschmidtová a Karolin Horchlerová, švajčiarske sestry Aita a Elisa Gasparinové, Ruska Larisa Kuklinová a z mužov napríklad Američan Sean Doherty, Nemci Philip Horn, Justus Strelow a Rusi Maxim Cvetkov, Vasilij Tomšin a Alexander Povarnicyn.

V slovenskej nominácii medzi ženami figurujú Henrieta Horvátová, Veronika a Júlia Machyniakové, Zuzana Remeňová, Ema Kapustová a Veronika Holmíková. V kategórii mužov sa predstavia Tomáš Sklenárik, Tomáš Hasilla, Filip Búry, Damián Cesnek, Matej Gregor a Viliam Kostelník. Snehové podmienky nie sú v týchto dňoch na Slovensku ideálne, avšak 3,3 km okruh v Osrblí je zasnežený a nič nebráni tomu, aby sa preteky uskutočnili.

„Snažili sme sa maximálne zabezpečiť dostatok snehu na trati. Počasie tomuto podujatiu nepraje, ale v nasledujúcich dňoch sa má ochladiť a my sme zarezervovali dostatok snehu. Riešime nateraz dve kritické miesta, no vieme ich ešte pokryť. Nie sme síce čarodejníci, ale počas decembra nám počasie prialo a vyrobili sme dostatok technického snehu. Veríme, že ak sa ochladí, počas noci ho ešte vyrobíme viac,“ uviedla na stredajšej tlačovej konferencii v sídle Slovenského zväzu biatlonu v Banskej Bystrici predsedníčka Organizačného výboru IBU pohára v Osrblí Jaroslava Lauková.

Slovenské želiezka

V rámci štvrtého kola IBU pohára si biatlonisti zmerajú sily v rýchlostných pretekoch počas soboty a nedele 8. a 9. januára. Piate kolo odštartujú v stredu 12. januára ženy vytrvalostnými pretekmi na 12,5 km a následne muži na 15 km. V piatok 14. januára sú na programe rýchlostné preteky mužov a žien a v sobotu podujatie ukončia stíhacie preteky v oboch kategóriách. Veľké očakávania vkladá slovenská ženská reprezentácia v Osrblí do Henriety Horvátovej, ktorá po zdravotných problémoch je už v poriadku odhodlaná zabojovať o miestenku na blížiace sa zimné olympijské hry.

„Veľmi sa teším na preteky, sú to pre mňa domáce trate, vyrastala som na nich, veľmi dobre ich poznám, dobre sa mi na nich preteká a dobre sa im aj strieľa na strelnici. Dosiahla som tu pred dvoma rokmi aj pekný výsledok 22. miesto vo vytrvalostnom zápolení, takže verím, že by som mohla uspieť aj tento rok. Zdravotne sa už cítim dobre, len sa musím dostať do súťažného módu. Body by ma určite potešili,“ prezradila na stredajšej tlačovej konferencii Henrieta Horvátová.

Medzi mužmi by mohol v Osrblí prehovoriť do bodovaného poradia Tomáš Sklenárik. Ani on netajil smelé ambície: „Som rád, že môžem reprezentovať Slovensko na domácich tratiach a ukázať sám sebe, že túto trať poznám a viem na nej dosiahnuť dobrý výsledok. Určite by ma potešili bodované umiestnenia. Vynasnažím sa vylepšiť najlepšie IBU pohárové umiestnenie z vlaňajška, teda 28. priečku. To je môj cieľ.“

Najlepší slovenskí biatlonisti sa v zložení Matej Baloga, Šimon Bartko, Michal Šíma, Ivona Fialková, Paulína Fialková a Mária Remeňová predstavia v nemeckom Oberhofe v rámci 5. kola Svetového pohára (7. – 9. januára). Rozhodlo o tom prezídium Slovenského zväzu biatlonu (SZB) ešte na decembrovom zasadnutí, keďže ženská i mužská štafeta musí splniť nominačné kritériá na zimné olympijské hry do Pekingu a preteky v Oberhofe sú z tohto pohľadu významné pre slovenské štafetové zastúpenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM