Marcel Páleš Správy

Ostré slová Borisa Kollára voči Kuzminovej: Byť na mne, pošlem ťa aj s tou medailou do r*ti!

Známy podnikateľ Boris Kollár nevyberaným slovníkom zaútočil na olympijskú víťazku Anastasiu Kuzminovú. Stalo sa tak na sociálnej sieti Facebok. Avšak pár dni nato svoju chybu uznal.

Ilustračný obrázok k článku Ostré slová Borisa Kollára voči Kuzminovej: Byť na mne, pošlem ťa aj s tou medailou do r*ti!
Zdroj: Webnoviny.sk

Za posledné obdobie sa niektorí Slováci vyfarbili. Na nesprávny preklad vyjadrení našej zlatej biatlonistky a Banskobystričanky Nasti Kuzminovej prišlo hneď niekoľko tvrdých reakcií. Bolo to, paradoxne, po jej úctyhodnom zisku zlatej medaily v rýchlostných pretekoch žien na ZOH v Soči. Jedným z kritizujúcich bol aj mediálne známy podnikateľ Boris Kollár.

Bolo mu z nej zle

Americká agentúra AP totiž Kuzminovú citovala nesprávne. Slová úspešnej športovkyne po preklade nezodpovedali pôvodnému významu: „Som iba držiteľka slovenského pasu, ale mám ruskú národnosť, som tu doma a atmosféra je tu rodinná, prajná.“ V skutočnosti slovenská biatlonistka odpovedala novinárovi AP na otázku, čo pre ňu znamená víťazstvo v jej rodnej krajine takto: „Preteky v Rusku sú pre mňa vždy špeciálne. Ako Ruska (odmlčala sa). Ako Slovenka narodená v Rusku (zasmiala sa).“ Úsmevne dodala, že je to pre ňu stále nejednoznačná otázka.

Ako uvádza portál pluska.sk, Boris Kollár mal mať na svojom facebookovom profile po tom, čo si prečítal nesprávny citáciu Nasti Kuzminovej, nasledovný status: „Je úplne jasné, čo povedala. Že je Ruska, že je v Soči doma a že má len slovenský pas. Tak nech s ním vycestuje do Ruska, tam ho zahodí a nech tam zostane. Je mi z teba zle, z takej nevďačnosti. Čo by sa ti stalo, keby si poďakovala Slovensku? Byť na mne, ti ho vezmem a pošlem ťa aj s tou medailou do r*ti!“

Ospravedlnenie aj odškodné

Za nevhodné reakcie množstva ľudí, ktoré spustil nepresný preklad, sa verejne biatlonistke ospravedlnil podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. „Nasťa, verejne sa Ti ospravedlňujem za ten nechutný cirkus, ktorý sa spustil v našich médiách po Tvojom rozhovore pre AP. Ospravedlňujem sa Ti za hlúposť, ktorá má zázračnú vlastnosť kvitnúť a rozrastať sa aj v treskúcej zime. Hanbím sa, Nasťa, že dokážeme byť takí malicherní a prízemní, že Ťa moji rodáci namiesto nadšenia, osláv a zaslúžených gratulácií za neuveriteľnú reprezentáciu Slovenska hania za to, že máš ruskú národnosť. Je to, Nasťa, asi naša slovenská črta, že si každú krásu musíme pokaziť hľadaním chybičky,“ uviedol Lajčák vo svojom blogu na Sme.

Podľa portálu pluska.sk sa Boris Kollár biatlonistke plánuje ospravedlniť a dokonca ju aj finančne odškodniť. „Ak to Anastasia nepovedala, beriem späť svoje príkre slová a hlboko sa ospravedlňujem. Ospravedlňujem sa a určite sa pokúsim túto mediálnu neprávosť, ktorú som vyvolal, napraviť. Osobným ospravedlnením a finančným bonusom, ktorý jej chceme venovať ako satisfakciu – moju a aj ako vďaku za úspešné reprezentovanie Slovenska,““ vyjadril sa Kollár, ktorý svoje slová oľutoval a zvolil ten najlepší možný spôsob.

Bystrica 24, webnoviny

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM