Katarína Oravská Rôzne

Osud breznianskych túlavých mačiek im nie je ľahostajný: Za vyzbierané peniaze ich kastrujú

Túlavé zvieratá sú problémom aj v Brezne. Mesto nemá zriadenú karanténnu stanicu ani útulok. Problematiku zvierat bez domova tak u nás rieši len pár dobrovoľníkov, ktorí sa okrem iného snažia zamedziť aj ďalšiemu rozmnožovaniu takýchto zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Osud breznianskych túlavých mačiek im nie je ľahostajný: Za vyzbierané peniaze ich kastrujú
Zdroj: TASR

V našom meste rieši problematiku psov občianske združenie Útulok Tuláčik. Opusteným psíkom poskytujú dočasný domov a opateru a snažia sa ich formou adopcie umiestniť k novým majiteľom. Práve v spolupráci s Tuláčikom prebehla finančná zbierka, z ktorej výťažok je určený na kastráciu túlavých mačiek, ktorých je v Brezne tiež dosť. V prípade záujmu môžete prispieť na účet Tuláčika.

Lenka Lacková a jej priateľ Igor Horský sú milovníci mačiek. Prednedávnom si zakúpili odchytovú klietku, ktorá je už plne vyťažená. Práve oni sú hlavnými organizátormi tejto zbierky a mačky odchytávajú, napriek tomu, že nie sú žiadne občianskej združenie ani útulok, ale súkromné osoby ako každý z nás.

Utratenie mačiek by nič nevyriešilo, na ich miesto by prišli ďalšie

„Akciu iniciovali samotní občania z Rázusovej ulice, keďže sa im tam vo väčšej miere rozmnožili túlavé mačky. Boli sme oslovení pani Zeminovou, ktorá tam býva a taktiež vypomáha aj v Útulku Tuláčik, či by sme im s odchytmi mačiek nevedeli pomôcť. Keďže sme si prednedávnom zakúpili odchytovú klietku a osud túlavých mačiek mňa a aj priateľa zaujíma, tak sme, samozrejme, súhlasili,“ povedal Lenka Lacková.

Kastrácie je podľa jej slov jediným humánnym riešením do budúcnosti. „Keby sa mačky dávali utrácať, na ich miesto by prišli iné. Takto sa nebudú ďalej rozmnožovať a do svojho teritória si cudzie mačky nevpustia.“

Plaché mačky sa vracajú tam, kde boli odchytené

Za jeden mesiac sa im podarilo odchytiť a vykastrovať 7 mačiek, z toho 4 boli kocúry. Jednému kocúrikovi a jednej mačičke sa pošťastil aj nový domov. „Ostatné boli veľmi plaché, takže boli vrátené do pôvodnej lokality,“ doplnila Lacková.

Pre tento účel sa vyzbieralo už viac ako tristo eur. „S veterinárkou Alexandrou Citarovou, ktorá kastrácie odchytených mačiek vykonáva sme sa dohodli na sume 15 eur u kocúra a 20 eur u mačky. Bežná cena za kastrácie je, samozrejme, o niečo vyššia,“ priblížila Lacková.

Nakŕmenú mačku na jedlo v klietke nenalákate

Mačky sa odchytávajú do odchytovej klietky, v ktorej je pre ne pripravené jedlo. „Keď mačka za jedlom do odchytovej klietky vojde a začne sa kŕmiť, tak sa dvierka za ňou zaklapnú a už nemá možnosť úniku,“ vysvetľuje Lacková. Dôležitá je však podľa nej aj spolupráca s ľuďmi, ktorí mačky kŕmia. Najedená mačka totiž do odchytovej klietky nevojde.

Následne je mačka preložená do prepravky a odvezená k veterinárke. „Kastrácia sa vykonáva na druhý deň po odchyte a na tretí deň je mačka vrátená späť do pôvodného prostredia, pokiaľ nie je prítulná. Ak prítulná je, snažíme sa jej nájsť domov alebo minimálne dočasnú opateru, v ktorej si na ten nový domov môže počkať,“ dodala Lenka Lacková.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM