Katarína Oravská Samospráva

Otváracia doba prevádzok v pripomienkovom konaní: Budú zmeny tentoraz vyhovovať všetkým stranám?

Mesto zverejnilo na pripomienkovanie nový návrh všeobecne záväzného nariadenia. Ním sa mení a dopĺňa VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Brezno. Pôvodný návrh zmien bol z júnového zastupiteľstva stiahnutý pre jeho kritiku zo strany podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Otváracia doba prevádzok v pripomienkovom konaní: Budú zmeny tentoraz vyhovovať všetkým stranám?
Zdroj: TASR

Od decembra minulého roka začalo byť účinné VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Brezno. Toto nariadenie skrátilo otváraciu dobu prevádzke Sport Pub na Mazorníkove. Pôvodne bol pub otvorený od pondelka do štvrtka a v nedeľu do 23.30 a v piatok sa sobotu do tretej hodiny rannej a letná terasa do 22.00. Po nadobudnutí účinnosti nového VZN je mazornícka krčma otvorená v v pondelok až štvrtok a v nedeľu do 22.30 a v piatok a sobotu do jednej v noci. Letná terasa do 21.30. Toto sa však nepáči majiteľke prevádzky ani jej zákazníkom. Mestskému zastupiteľstvu adresovali petíciu. Informovali sme vás o tom v článku Zákazníci mazorníckej krčmy spísali petíciu: Chcú, aby bola otvorená dlhšie .

Toto neprešlo

Následne prebehlo rokovanie poslancov miestnej časti Mazorníkovo s majiteľkou pubu. Stretnutia sa zúčastnili aj členovia komisie pre verejný poriadok. Dohodli sa na kompromise. Podľa novelizovaného VZN by sa otváracie hodiny predĺžili v pondelok až štvrtok do 23.00, v piatok a sobotu do 01.30, v nedeľu do 22.30 a letná terasa do 21.45. Písali sme o tom v článku Rokovanie o prevádzkovom čase: Bude mazornícka krčma otvorená dlhšie alebo nie?

Na júnové mestské zastupiteľstvo sa tak dostal návrh na zmenu nariadenia o čase predaja v obchode a čase prevádzky služieb na území nášho mesta. Komisia pre verejný poriadok navrhla taktiež rozšíriť zónu s obmedzenou dĺžkou otváracích hodín o ďalšie ulice z dôvodu porušovanie verejného poriadku. Proti tomu však vystúpili podnikatelia, ktorí práve tam majú svoje prevádzky. Nepáči sa im, že prevádzky na Rázusovej a Štúrovej ulici by mali byť podľa zmien otvorené počas piatkov a sobôt len do 01.30, pričom teraz môžu mať otvorené do piatej ráno. Viac čítajte v článku Podnikatelia protestujú proti zmenám otváracích hodín: Hovoria o diskriminácii.

Nové zmeny

Návrh na zmenu VZN bol z rokovania stiahnutý na opätovné prerokovanie v komisiách a následne na mestskom zastupiteľstve. Teraz mesto zverejnilo jeho nový návrh na pripomienkové konanie. Podľa neho teda ostávajú prevádzky na uliciach Štúrova po križovatku s ulicou Šramkova, Rázusová po križovatku s ulicou Černákova, tak ako v pôvodnom VZN mimo obytného územia, čiže sa nemení ani ich prevádzková doba.

Podľa nového návrhu prevádzkový čas v prevádzkach, ktoré sú umiestnené v nebytových priestoroch priamo priľahlých so stavbami určenými na bývanie, ktoré sa nachádzajú v obytnom území je pondelok až štvrtok v časovom rozmedzí od 08.00 hod. do 23:00 hod., nedeľa v časovom rozmedzí od 08.00 hod. do 22.30 hod., piatok, sobota v časovom rozmedzí od 08.00 hod. do 01.30 hod.

Letné terasy umiesteného v nebytových priestoroch priamo v stavbe bytového domu a v nebytových priestoroch priamo priľahlých so stavbami určenými na bývanie, ktoré sa nachádzajú v obytnom území majú byť podľa zmien otvorené od 8.00 do 21.45 a v prevádzkach poskytujúcich reštauračné a pohostinské služby, ktoré sa nachádzajú v obytnom území, ale nie sú v nebytových priestoroch priamo v stavbe bytového domu alebo v nebytových priestoroch priamo priľahlých so stavbami určenými na bývanie od 8.00 do 23.00. Tieto zmeny musia prejsť najbližším mestským zastupiteľstvom. Svoje pripomienky k návrhu môžete adresovať mestu do soboty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM