Katarína Oravská Správy

Panský dom v Polomke bude čochvíľa minulosťou: Búranie národnej kultúrnej pamiatky začalo

Na Panskom dome v Polomke v okrese Brezno, vo vlastníctve Slovenskej správy ciest (SSC), dnes začali búracie práce. Potvrdila to hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová. V roku 2009 bola nehnuteľnosť zapísaná do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka (NKP).

Ilustračný obrázok k článku Panský dom v Polomke bude čochvíľa minulosťou: Búranie národnej kultúrnej pamiatky začalo
Zdroj: TASR

Nebezpečný precedens

„Uvedená situácia je precedens, ktorý nemá obdobu v žiadnej kultúrnej krajine, v Európe či inde na svete. Ochrana kultúrneho dedičstva je najvyššou morálnou a spoločenskou hodnotou národa i jednotlivca ukotvenou v Ústave SR i medzinárodných dohovoroch,“ uvádza stanovisko Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Banskej Bystrici, ktoré poskytla jeho riaditeľka Zuzana Klasová.

Dom podľa statika ohrozuje bezpečnosť premávky

„Panský dom v Polomke je vo vlastníctve SSC. Preto sme ako vlastníci povinní rešpektovať právoplatné rozhodnutie stavebného úradu o zbúraní. Toto rozhodnutie vypracoval statik, keďže tento dom ohrozuje bezpečnosť premávky na ceste I/66. Búracie práce sú na náklady SSC,“ vysvetlila Hromcová.

Pamiatkari považujú zbúranie Panského domu za trestný čin

„Zbúranie NKP pokladáme za trestný čin a v zmysle toho budeme postupovať a iniciovať orgány činné v trestnom konaní,“ konštatuje Klasová v stanovisku. Pokračuje, že KPÚ v Banskej Bystrici vo veci asanácie predmetnej NKP postupoval v zmysle platných právnych predpisov a zverených kompetencií, upozorňoval na nezákonnosť navrhovaného riešenia i na jeho trestnoprávne dôsledky a následne vyčerpal všetky možné právne kroky vedúce k ochrane a zachovaniu Panského domu v Polomke. Táto NKP sa historicky viaže k hospodárskej činnosti rodiny Coburgovcov a Coháryovcov. Klasová dodala, že obec Polomka, ako stavebný úrad, vydal rozhodnutie, ktorým povoľuje asanáciu NKP.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM