Jakub Forgács Rôzne

Partia študentiek dostala parádny nápad: V originálnom VIDEU zachytili 7 divov Bystrice

Na krásy mesta pod Urpínom sa dá pozerať stále. O to viac poteší, keď sa Banská Bystrica objaví v nevšednom videu, ktoré ju zachytáva detailne aj z výšky. Jedno také má na svedomí skupina mladých dievčat.

Ilustračný obrázok k článku Partia študentiek dostala parádny nápad: V originálnom VIDEU zachytili 7 divov Bystrice
Zdroj: Dnes24.sk

Jednou zo skupiny šikovných dievčat je aj Andrea Najšelová (23), ktorá už štvrtý rok študuje odbor Priestorové plánovanie na Ústave manažmentu STU v Bratislave. Video natáčali „vďaka“ ich ateliéru, ktorý sa týka spomínaného odboru. „Jeho názov je, ako je možné vidieť aj vo videu, Mesto ako osobnosť a cieľom ateliéru bolo predstaviť mesto nie ako mesto, ale ako živý organizmus, ktorý sa postupom času vyvíja, má určité charakteristiky, vlastnosti a "povahu“," vysvetlila mladá študentka.

7 divov mesta

Ako Andrea pokračovala, na základe zadania sa s babami rozhodli natočiť práve Banskú Bystricu. „Ja som síce z Martina, spolužiačka Betka Šidová z Ružomberka, Nina Hanová z Banskej Bystrice a Dominika Zelinková z Brezna. Nakoľko projektov o Martine už bolo dosť, rozhodli sme sa urobiť kompromis,“ povedala so slovami, že z historického, ale i architektonického hľadiska má Bystrica rozhodne čo ponúknuť.

Tento „študentský film“ sa podľa jej slov týka predstavenia 7 divov mesta. Za tie vybrali Múzeum SNP, Námestie SNP, Urpiner (ako posledný pivovar na Slovensku), Hotel Lux (akúsi nálepku Banskej Bystrice), sídlisko Sásová, prívlastok „študentského mesta“ a taktiež klub Ministry of Fun. Ako spomenula Andrea, tento klub vybrali aj preto, že obvykle sa stretávajú s tým, že kto už, najmä z mladších ročníkov, nepozná historické hodnoty mesta, pozná rozhodne Ministry, a to ako najlepší klub na Slovensku.

„Keďže sme, resp. raz budeme, priestoroví plánovači, zohľadňujeme celkovú kompozíciu a najmä architektúru mesta, ktorá sa nášho odboru bezprostredne dotýka. Námestie je úžasné, architektúra SNP-čka je svojská a rozhodne dominantná,“ povedala Andrea. podľa ktorej je Banská Bystrica taktiež krásnou zmesou rôznych architektonických a stavebných prvkov, ktoré je možné vidieť na každom rohu. Či už Šikmá veža, spomínané múzeum, Hotel Lux, ako bývalá socialistická moderna a podobne.

Vyhorený počítač

Ako ďalej prezradila, video nakrúcala práve ona, keďže na to vlastní „aparatúru“. „Jedine letecké zábery nám na tieto naše študentské účely ochotne nalietal Peter Pastucha a určil tak nosnú kostru celého filmu. Baby so mnou s ochotou behali po meste a hľadali všetko možné a aj nemožné, vhodné na natočenie. Strihanie trvalo dvojnásobne viac času, než by malo,“ priznala s úsmevom. Ako vysvetlila, najmä preto, že jej nešťastne vyhorel počítač, o všetko prišla, a tak si musela celú prácu a obkukávania Banskej Bystrice zo všetkých strán zopakovať ešte raz. Trvalo to vraj približne dva týždne, no zostrihať video do hudby bolo podľa jej slov občas veľmi o nervy.

Počas natáčania sa vraj stretli najmä s ochotou Bystričanov pomôcť im. Dievčatá ochotne previedli Urpinerom a poukazoval im miesta, kam sa veľa ľudí ani nedostane, no ochotní boli aj v Hoteli Lux, kde im dovolili natáčať. Zastavili sa však aj na hokeji. „Ja som síce skalná fanúšička nášho Martina, no atmosféra, ktorá bola na zimáku. bola tak neopísateľné, až som začala skandovať s bystrickými fanúšikmi,“ prezradila.

Podľa jej slov nakrúcali aj v školách, v Europa SC a aj v samotnom Ministry, kde im manažér veľmi ochotne dovolil natáčať, hoci to verejnosť nesmie. „Dokonca, keď sa nám nečakane vybila zrkadlovka, ktorou sme natáčali, ochotný chalanisko v elektre nám ju nabil A celkom nezištne. Všade kam sme prišli, stretli sme sa s ochotou, čo je v dnešnom svete pomerne nevídané,“ spomenula.

Strach na stanici

Jediné, čo vraj mladej študentke vadilo, bolo natáčanie a zotrvávanie na vlakovej stanici, nakoľko sa bála, že príde buď o kabelku, zrkadlovku, alebo o nejaký objektív. Čakanie na vlak je tam naozaj niekedy veľmi nepríjemné. Ako však priznala, že to už do videa dať nechcela, hoci aj to odzrkadľuje jednu, trošku odvrátenú tvár nášho mesta.

Ako mladá študentka priznala, hoci vyrastala len pár desiatok kilometrov od Banskej Bystrice, zamilovala si ju. Je tam podľa jej slov božský pokoj, občas nepokoj, ale vo všeobecnosti je známe, že Bystrica je mesto, ktoré každému ukradne srdce. „Aj som chvíľu váhala, či to video pustiť von, keďže asi päť záberov je prebraných, ale povedala som si prečo nie. Veď ma to stálo kopu času, nervov, vybavovačiek, ale oplatilo sa,“ dodala.

Foto: youtube.com

Video Bystrice zachytávajúce 7 divov mesta
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM