Katarína Oravská Samospráva

Poslankyňa Dzurmanová: Vážim si ľudí, ktorí nepoznajú slovo „nedá sa“

Pod volebný obvod č. 2 spadajú mestské časti Brezno mesto, Rohozná aj Podkoreňová. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Dzurmanová: Vážim si ľudí, ktorí nepoznajú slovo „nedá sa“
Zdroj: Dnes24.sk

Volebnému obvodu č. 2 prislúchajú ulice Bottova, Eleny Maróthy Šoltésovej, Hronská, Hviezdoslavova, Jesenského, Jilemnického, Pionierska, Rázusova, Nálepkova, Fraňa Kráľa, Švermova, Černákova, Nábrežie Dukelských hrdinov, Sládkovičova, Železničná, Štvrť Laca Novomeského, Dvoriská, Hliník, Kozlovo, Kôšikovo, Kriváň, Kubická, Podkoreňová, Rohozná a Zúbrik.

Volebný obvod č. 2 zastupujú mestskí poslanci Milan Palovčík, Iveta Ledňová, Dušan Švantner, Erik Richter, Ján Pampurík a Petra Dzurmanová. Práve s poslednou menovanou sme sa o obvode porozprávali.

Čo sa vám za posledný čas vo vašom obvode podarilo?
V poslednom čase najmä tri veci – lavičkové sympózium, kyslíková dráha a nové stromčeky. Konkrétne: Pred pár dňami sme na nábreží Hrona v smere od Baldovského mosta až po ŠLN osadili desať krásnych nových lavičiek. Tieto netradičné lavičky vyrobili sochári, rezbári a výtvarníci z celého Slovenska v rámci augustového Lavičkového sympózia a darovali ich obyvateľom nášho mesta. Vznikla nám tu tak jedinečná „lavičková aleja“, živá galéria pri rieke. Verím, že si ju ľudia užijú.

V ústí doliny Lazná sme zasa zrealizovali „Kyslíkovú dráhu“, t. j. 1, 5 km dlhý lesný chodník, na ktorom je deväť stanovíšť zameraných na rozvoj koordinácie, sily, pohybu, správneho dýchania a precvičovania zmyslov. Dráhu denne využíva množstvo športovcov a rekreantov.

A do tretice – vybavila som finančný príspevok 2 000 eur od Nadácie Dalkia Slovensko. Vďaka tomu nám v meste pribudli pred letom hodnotné okrasné dreviny, slivky čerešňoplodé, ktoré spestrili druhovú skladbu drevín na rušnej Švermovej ulici a v priľahlých škôlkach a sfarbili ich do ružova :).

Zapájam sa ale aj do riešenia celomestských problémov, vrátane prípravy novely nariadenia mesta o odťahovaní motorových vozidiel, ďalej novely nariadenia mesta o verejnom poriadku, nových Zásad rozpočtového hospodárenia, nového nariadenia mesta o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Brezna a pod.

Akí sú občania vášho volebného obvodu?
Aktívni. Neustále od nich dostávam rôzne podnety, návrhy, otázky. Na základe takýchto podnetov som napr. iniciovala zákaz parkovania nákladných áut pri futbalovom štadióne na ul. Fraňa Kráľa. Alebo zriadenie dvoch nových zastávok MHD v lokalite „Pri Plyne“ a „Pri Bille“. Alebo odstránenie nebezpečnej železnej konštrukcie, ktorá na trávniku pri Bille dlhé roky špatila okolie. Alebo odchyt premnoženého stavu holubov na uliciach Nálepkova, Sládkovičova, Krčulova či Malinovského.

Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?
Teší ma, že tu máme mnoho inšpiratívnych obyvateľov všetkých vekových kategórií. Ľudí, ktorí nečakajú so založenými rukami, ale zaujímajú sa o svoje okolie a pomáhajú ho skrášľovať. Hrdosť k Breznu je veľmi dôležitá. A rovnako dobrou správou z tejto oblasti je aj vznik a rozbeh aktivít mládežníckeho združenia ZaBeR. Vážim si ľudí, ktorí nepoznajú slovo „nedá sa“. A čo ma neteší? Excentrická rozloha nášho volebného obvodu č. 2: spadajú doň totiž nielen panelákové štvrte a rodinné domy v širšom centre, ktoré majú špecifické potreby, ale rovnako aj odľahlé sídla vidieckeho charakteru, ako napr. Kozlovo, Dvoriská, Hliník či Kriváň, kde obyvateľov prirodzene trápia úplne iné problémy. Do budúcna by som preto navrhovala náš obvod zmenšiť len na „mestskú“ časť, s tým, že ľudia z Podkoreňovej, Rohoznej a priľahlých lazových oblastí by mali dostať v mestskom zastupiteľstve vlastného poslanca. Zaslúžia si ho.

Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od Mesta?
Podpora od Mesta nemusí byť väčšia, stačí ak bude aspoň nejaká. Väčšina aktivít, ktoré zabezpečujem, vzniká vďaka sponzorom a dobrovoľníkom. Všetkým, čo mi pomáhajú, aj touto cestou ďakujem. V našom obvode treba napríklad viac parkovacích plôch, detských hracích prvkov, lavičiek a smetných košov, ale tiež lepšiu údržbu mestskej zelene. Nie je totiž mysliteľné, aby ľudia žili v tme kvôli neupravovaným drevinám a báli sa každý deň, či im suchý konár nespadne na hlavu alebo auto. Väčšiu investíciu si jednoznačne vyžaduje priestor bývalého bitúnku na sídlisku ŠLN. Aká by tam mohla byť krásna oddychová zóna! Stačilo by to tam vyčistiť, vyplanírovať, vyrovnať… ŠLŇáci by ale k tomu povedali asi len jedno: na začiatok nám to tu aspoň pokoste.

A na záver – na čom aktuálne pracujete? Aké plány vo vašom volebnom obvode máte do blízkej či vzdialenej budúcnosti?
Keďže zima je za rohom, intenzívne pripravujem pre Brezňanov jedno vianočné prekvapenie. Detaily sú nateraz dôverné, ale budete o tom určite počuť :).

Čítajte viac: Tomáš Abel: Poslanec má slúžiť občanom najlepšie, ako vie

Foto: Petra Dzurmanová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM