Kristína Kožiaková Kultúra

Pieseň Horehronie sa opäť blysla vo svete: Patrí medzi TOP 15 v histórii Eurovízie

Veľký úspech piesne o našom regióne! Prestížny švédsky denník vyzdvihol špecifické národné črty a chytľavú etnopopovú melódiu skladby Horehrone. Čo na to samotná Kristína?

Ilustračný obrázok k článku Pieseň Horehronie sa opäť blysla vo svete: Patrí medzi TOP 15 v histórii Eurovízie
Zdroj: TASR

Speváčka Kristína a jej pesnička Horehronie, s ktorou súťažila v nórskom Oslo na Veľkej cene Eurovízie 2010, patrí podľa švédskeho prestížneho denníka Svenska Dagbladet do výberu 15 najlepších piesní v histórii Veľkej ceny Eurovízie.

Článok publikovalo internetové vydanie tohto denníka 5. mája. Vo Švédsku bol v ten deň sviatok, takže printové noviny nevyšli. Autorom článku s názvom Výber 15 najlepších piesní v histórii Veľkej ceny Eurovízie je Dan Backman. Kultúrna redakcia Svenska Dagbladet vyberala z vyše 1000 songov, ktoré v priebehu rokov odzneli na Veľkej cene Eurovízie.

Redaktor Dan Backman v článku píše: „Horehronie od Kristíny bolo slovenským príspevkom v Osle v roku 2010. V 1. se­mifinále sa umiestnilo na 16. mieste. Špecifické národné črty, ktoré dominovali v piesňach na cene Eurovízie v minulosti, ustúpili v dôsledku štandardizácie hlavného prúdu do úzadia. Kristína Peláková v tomto smere svojou chytľavou etnopopovou melódiou, v ktorej ospevuje slovenský región Horehronie, ide proti prúdu. V zelených šatách a vyžarujúc príjemnú atmosféru jej vystúpenie predstavuje spôsob, ako sa vymaniť z marazmu anonymného komerčného tanečného popu, do ktorého sa táto významná súťaž dostala. Nie je predsa pekné, keď všetky príspevky znejú rovnako, no nie?“

„Táto správa ma veľmi potešila. Od Eurovízie cítim veľkú podporu a záujem z rôznych kútov sveta hlavne na základe toho, že mi ešte aj dnes prichádzajú na mail žiadosti o autogramy. Veľmi si to vážim. Pre mňa je to ten najkrajší pocit, keď viem, že sa moja pesnička zapísala do sŕdc toľkých ľudí,“ povedala pre Kristína.

„Ďakujem autorovi článku, veľmi dobre sa to číta. Som rád, že aj v krajine, kde je hudobný priemysel na veľmi vysokej úrovni, novinár ocenil Kristínu a pieseň Horehronie. Aj napriek neúspechu v Eurovizii 2010 v Oslo ma teší, že pieseň zarezonovala u mnohých ľudí v Európe, čoho dôkazom sú komenty pod videom na Youtube, a to je cieľom autorov a interpretov. Samozrejme, vyhrať nejakú cenu je veľmi prijemné, ale nie podstatné,“ dodal autor hudby Martin Kavulič.

Môže vás zaujímať:

Máme unikátne VIDEÁ, ktoré musí poznať svet: Pozretí majú dosť, ale toto by vraj ešte pomohlo, Horehronci poďme na to!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM