Kristína Kožiaková Kultúra

Pilotný projekt na námestí v Brezne: Latinák, Gál aj Geišbergovci na jednom pódiu!

Breznianske námestie bude hostiť netradičnú akciu. Na jednom pódiu sa stretnú zvučné mená a okrem koncertu sa bude aj diskutovať. Pri akej príležitosti?

Ilustračný obrázok k článku Pilotný projekt na námestí v Brezne: Latinák, Gál aj Geišbergovci na jednom pódiu!
Zdroj: TASR

Nie náhodou, v nedeľu, v Deň víťazstva nad fašizmom, sa v Brezne chystá špeciálne podujatie. O 16:00 na námestí odohrajú Koncert proti fašizmu.

Koncert aj diskusia

Nejde však len o koncert samotný, ale hlavne o diskusiu na tému fašizmus, ale aj iné témy. Na jednom pódiu sa stretnú herec Lukáš Latinák, novinár Andrej Bán, sociológ Fedor Gál, historik z Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský a etnologička z Dokumentačného centra holokaustu Monika Vrzgulová.

Okrem kapely Slobodná Európa a Folklórneho súboru Jabloň a Ľudovej hudby Kučeravý javor vystúpia aj Marián a Martin Geišbergovci.

„Primárne sa jedná o Koncert proti fašizmu a diskusie na túto tému. Ide ale aj o vyjadrenie spolupatričnosti medzi ľuďmi z rôznych regiónov, profesií a spoločenských vrstiev; aktivity proti rôznym formám extrémizmu a násilia; vyjadrenie nespokojnosti a občianskeho postoja verejne známymi ľuďmi,“ informuje o podujatí organizátor.

Víťazstvo nad fašizmom

Ako nám prezradil Michal Karako, jeden z usporiadateľov, iniciatíva vznikla na základe celo-spoločenskej situácie súvisiacej s narastajúcim skrytým, ale aj otvoreným fašizmom a s ním spojenými prvkami ako extrémizmus, xenofóbia a podobne.

„Symbolicky sú koncert aj diskusie robené v dňoch pripomínajúcich víťazstvo nad fašizmom v 2. svetovej vojne,“ prezrádza Karako ďalej.

Podľa jeho slov sa stretáva s názormi odborníkov, že podobným témam sa v škole, ale ani v rodinách či inde, nevenuje dostatočná pozornosť. Prípadne sa tieto témy relativizujú a zjednodušujú .

„A to sa netýka len spomínaných tém, ale vôbec našej histórie – hlavne nedávnej histórie, počas celého 20. storočia. A preto sa budú v ďalších dňoch uskutočňovať diskusie priamo so stredoškolskou mládežou – toto má byť totižto hlavným spôsobom oslovenia mládeže (priame diskusie, s podporou premietania dokumentov a pod.). Koncert a diskusie na námestí v Brezne sú vlastne jednorázovou sprievodnou akciou,“ kontretizuje Karako.

Pilotný projekt

K Breznu majú usporiadatelia blízko a práve preto sa rozhodli usporiadať koncert tu. „Dôvodom je aj fakt, že v takýchto krajoch a regiónoch sú tieto prvky viditeľné či už otvorene alebo skryto,“ povedal.

„Je to pilotná akcia projektu, ale musím povedať, že nejde o niečo úplne jedinečné a výnimočné. Ľudia, korí sa koncertu a diskusií zúčastnia, sa týmto problémom venujú dlhodobo. Vyjadrujú sa k nim, dokumentujú ich, hľadajú riešenia, robia podobné diskusie. Výnimočný bude skôr zostavou, ktorá sa dala dokopy v pomerne krátkom čase niekoľkých dní. V princípe to ale bolo aj o tom, že ich nebolo treba dlho, resp. vôbec, presviedčať k účasti. Bolo len potrebné zladiť ich profesné a osobné, prípadne iné, už vopred dohodnuté aktivity,“dodal na záver Karako.

Môže vás zaujímať:

Polemic, Peter Nagy, jarmok aj ohňostroj. Dni mesta Brezno odhalili lákadlá!

Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM